Listă de verificare pentru intervenţii chirurgicale

Listă de verificare pentru intervenţii chirurgicale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune ca toţi chirurgii să respecte anumite proceduri înainte şi după operaţii.

Medicii chirurgi din toată lumea vor trebui să consulte de anul viitor la fiecare pacient operat o „listă“, pentru a se asigura că au parcurs toţi paşii intervenţiei chirurgicale. Mai exact, medicii vor trebui să se asigure că operează persoana care trebuie, că nu uită vreun pansament în corpul bolnavului şi că îi administrează antibiotic înainte de operaţie. Această listă va reduce numărul greşelilor medicale din timpul operaţiilor, apreciază specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anual, în întreaga lume au loc 234 de milioane de operaţii, ceea ce înseamnă o persoană operată la 25 de oameni. În România sunt foarte dese situaţiile în care pacienţii operaţi se plâng că au fost victimele unei greşeli medicale.

Anul acesta, un copil a fost operat din greşeală de apendicită de către medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală, deşi se internase pentru alte probleme de sănătate. Utilă şi medicilor fără experienţă

Recomandările din lista OMS au fost elaborate de o echipă de specialişti de la Şcoala Publică de Sănătate de la Harvard, condusă de profesorul Atul Gawande, în urma consultării a 200 de organizaţii medicale din toată lumea, se arată pe site-ul OMS. Lista va veni ca o recomandare pentru medici şi va cuprinde trei părţi. Scopul acesteia este de a preveni infecţiile postoperatorii şi complicaţiile cauzate de hemoragii sau de anesteziile deficitar făcute. Lista OMS este apreciată şi de medicii chirurgi din România. „Această listă întăreşte celelalte protocoale care au fost făcute la noi pe fiecare spital în parte şi, într-adevăr, poate reduce riscul apariţiei complicaţiilor postoperatorii“, comentează chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală. Acesta apreciază că lista va fi utilă în special chirurgilor aflaţi la începutul carierei. „Pentru ei, acest protocol este foarte util, pentru a fi protejaţi în cazul unei culpe medicale“, adaugă doctorul.

Instrumentele chirurgicale trebuie numărate

Fiecare parte a listei corespunde unei faze a operaţiei: înainte de operaţie, înainte de incizia pielii şi înainte ca pacientul să părăsească sala. În fiecare fază, un coordonator trebuie să confirme în listă că echipa operatorie a parcurs toţi paşii înainte de a merge mai departe. De exemplu, coordonatorul va verifica înainte de începerea operaţiei dacă locul inciziei a fost bine delimitat pe corpul pacientului sau dacă medicii cunosc identitatea şi posibilele alergii ale bolnavului. În ultima fază, se va verifica numărul instrumentelor chirurgicale, pentru a se evita închiderea operaţiei cu instrumentele aflate în interiorul bolnavului. Şansele la un tratament corect cresc cu 68%

Utilitatea listei a fost deja probată în opt spitale din Europa şi SUA. Studiul arată că, înainte de folosirea listei, exista un risc de 64% ca unul din paşii operaţiei să fie uitat. Folosirea listei a crescut şansele ca pacientul să primească un tratament corect cu 36%-68%.

Studiile arată că în ţările dezvoltate, în 5%-10% din operaţii apar complicaţii majore. Aceleaşi cercetări arată că aproape jumătate din aceste complicaţii ar fi putut fi prevenite. „Folosirea listei de verificare este cel mai bun mod de a reduce numărul erorilor medicale şi a creşte siguranţa pacientului“, afirmă Margaret Chan, director general OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News