Lista cu legume şi fructe contaminate puternic de substanțe chimice. Pot produce boli, cum ar fi cancerul, diabetul și astmul

Sursa foto: arhivă EVZ

Fructele și legumele sunt bune pentru organismul nostru, dar unele dintre ele sunt puternic contaminate cu substanțe chimice, care pot produce boli foarte grave corpului uman.

În fiecare zi, consumăm fructe și legume care, din păcate, sunt puternic contaminate de pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane și mediului.

În 2023, rețeaua de activiști americani Environmental Working Group (EWG) a publicat Dirty Dozen, clasamentul cu fructele şi legumele cele mai contaminate cu pesticide.

Lista cu legumele şi fructele aflate în „coșul toxic”

„Coşul toxic” cuprinde prezența căpșunilor și spanacului, care ocupă prima, respectiv a doua poziție, o altă surpriză sunt afinele și fasolea verde. Totuși, ceea ce surprinzător este prezența conopidei, o legumă foarte hrănitoare, bogată în proprietăți benefice pentru organismul nostru, care se află pe locul trei în clasamentul general EWG

Căpșunile continuă să fie pe primul loc în privința nivelurilor ridicate de pesticide. Pesticide conțin și spanacul, broccoli și varza, nectarinele, merele și strugurii, conform ghidului realizat de EWG. Broccoli este un aliment foarte bogat în fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, calciu și fier. Într-adevăr, cantitatea de fier pe care o furnizează este mai mare decât cea a cărnii.

Broccoli, varza, pe locul trei în topul contaminării

Din păcate, prezența substanțelor toxice datorate pesticidelor alterează beneficiile broccoli și verzei, care ocupă locul trei în clasament. Insecticidele neurotoxice interzise, ​​dar încă folosite, sunt principala cauză a contaminării acestor legume de pe listă.

Numeroase studii au demonstrat de fapt că expunerea la pesticide prin consumul de fructe și legume contaminate poate provoca daune grave sănătății. Această expunere duce la un risc crescut de a dezvolta boli cronice degenerative, cum ar fi cancerul, diabetul și astmul.

Este important să fim atenți la calitatea produselor pe care le cumpărăm, alegându-le pe cele care sunt organice și cultivate fără utilizarea de substanțe chimice nocive.

În plus, este necesară creșterea gradului de conștientizare a instituțiilor cu privire la subiectul siguranței alimentelor și la necesitatea reducerii utilizării pesticidelor și erbicidelor. Numai așa vom putea să ne protejăm sănătatea și cea a mediului în care trăim, informează supereva.it.