Lipsa banilor îi face pe pensionarii români să se simtă excluși din societate. Studiu

Sur

Peste jumătate din pensionari români se simt excluși din societate din cauza lipsei banilor, a prietenilor sau a problemelor de sănătate.

Informațiile apar într-un studiu realizat de compania de cercetare Novel, la inițiativa Provident Financial România. Conform documentului, cinci din zece pensionari se simt excluşi din punct de vedere financiar şi social. Cei care resimt o formă de excluziune financiară sunt mai nemulţumiţi de viaţa lor.

În cazul persoanelor fără un loc de muncă, indiferent de vârstă, sentimentul de excluziune este și mai mai acut, iar oamenii simt că nu au la cine să apeleze pentru susținere financiară și emoțională. De asemenea, aceștia spun că nu au la cine să apeleze pentru a-i îngriji, temporar, în caz de necesitate.

Astfel, 6 din 10 români care nu lucrează spun că se simt excluși din punct de vedere social. Situația este mai gravă în cazul persoanelor de peste 65 de ani, dar şi al celor din mediul rural. Aici, sentimentul de excluziune apare, în principal, din cauza lipsei banilor.

În acelaşi timp, 32% dintre pensionari spun că nu au un card bancar și nici un cont, credite, asigurări sau alte produse de economisire.

Problemele de sănătate dau de furcă vârstnicilor

Potrivit studiului, aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au declarat că se confruntă cu probleme de sănătate. Aceasta prin comparație cu doar 22% dintre cei care au între 25 - 64 de ani. Un procent de 22% dintre persoanele de 65+ ani, susțin că au avut o problemă de sănătate înultimii doi ani și au avut nevoie de bani. Aceasta comparativ cu 17% dintre cei cu vârste de 25-64 ani. Cei mai mulți susțin că au apelat la economii sau au împrumutat bani pentru a-și rezolva această problemă de sănătate.

Pe de altă parte, 37% dintre vârstnici au declarat că, în caz de nevoie, nu ar avea de unde să împrumute bani. Situația este valabilă pentru 30% dintre tineri şi cei de vârstă medie.

Cercetarea a fost realizată în luna iunie pe un eşantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu vârsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenţi au peste 65 de ani.