Lionel Messi a intrat în echipa marilor EVAZIONIȘTI ai SPORTULUI. Condamnați la închisoare pentru că au driblat plata impozitelor. Jucătorul Barcelonei, pe urmele românului care a fost căpitanul grupării catalane

Lionel Messi a intrat în echipa marilor EVAZIONIȘTI ai SPORTULUI. Condamnați la închisoare pentru că au driblat plata impozitelor. Jucătorul Barcelonei, pe urmele românului care a fost căpitanul grupării catalane

Lionel Messi nu este singurul fotbalist din Spania care a avut probleme cu fiscul. Oficialii iberici au luat la bani mărunți și alți jucători cunoscuți, coechipieri cu superstarul argentinian. Este vorba despre Neymar jr, Gerard Pique, Javier Mascherano și Adriano. De asemenea, Xabi Alonso, mijlocașul lui Bayern Munchen este acuzat de evaziune fiscală, pentru că și-a cedat drepturile de imagine unei firme „fantomă” din Portugalia.

Au fost sportivi importanți care au avut mari bătăi de cap din cauză că au încercat să fenteze plata taxelor și impozitelor. Un caz carea a rămas în istorie este cel al nemțoaicei Șteffi Graf. Tenismena care a câștigat cele mai multe titluri de Mare Șlem din istorie – 22 – a fost implicată într-un război de proporții cu fiscul german. Peter Graf, tatăl sportivei, s-a ocupat de administrarea banilor câștigați de fiica sa, dar a uitat să mai verse și în conturile administrației fiscale. Din această cauză, după un proces de răsunet, Peter a fost condamnat în 1997 la trei ani și 9 luni de închisoare. Valoarea evaziunii s-a ridicat la 15 milioane de mărci germane, iar Graf a executat 25 de luni din pedeapsă. Tatăl fostei tenismene a decedat în 2013, din cauza cancerului la colon.

În Germania, cu fiscul nu-i de joacă. A simțit pe pielea lui și Uli Hoeness, fost campion mondial, în 1974, și jucător exponențial al echipei Bayern Munchen. Din cauză că a driblat plata impozitelor pe venit și și-a falsificat declarațiile de venit, Hoeness a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. A stat în detenție timp de 637 de zile, fiind eliberat la începutul acestui an. În momentul în care a primit verdictul justiției, Uli ocupa funcția de președinte al clubului Bayern Munchen și a demisionat, pentru a merge în pușcărie.

Bernard Tapie a fost pe val la mijlocul anilor 80 și începutul anilor 90. Om de afaceri de succes, francezul a devenit proprietarul firmei Adidas și patronul clubului Olympique Marseille. Combinațiile oneroase, făcute atât în mediul afacerilor, cât și în cel fotbalistic, i-au adus 7 luni de pușcărie, primite pentru că blătuit un meci jucat de „alb-albaștri” contra celor de la Valenciennes. Tapie a atins apogeul în 1993, atunci când Marseille a devenit prima echipă franceză care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. A ajuns la faliment, din cauză că nu și-a mai putut plăti împrumuturile și a fost acuzat că și-a fraudat prorpiul club cu 15 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, de departe, cel mai sonor caz de fost sportiv condamnat pentru evaziune fiscală este cel al lui Gheorghe Popescu. Fostul căpitan al Barcelonei a primit o condamnare de 3 ani, o lună și zece zile în celebrul „Dosar al Transferurilor”, în urma căruia au mai fost vizați alte personaje importante din fotbal: Ioan și Victor Becali, George Copos, Jean Pădureanu, Gigi Nețoiu și Cristi Borcea. Gică Popescu a fost eliberat la începutul acestui an, după ce s-a achitat de un an și opt luni din pedeapsă. Lui Popescu i s-a tras de la transferul lui Florin Bratu, de la Rapid la Galatasaray, în urma cărui n-a declarat 1 milion de doalri. Ulterior, fostul căpitan al Barcelonei a achita suma respectivă, către fisc.