Pensionarea pentru limită de vârstă. Cine poate să-și depună dosarul până la sfârșitul anului

Pensionare. Sursă foto: Unsplash

Legea impune o vârstă limită pentru pensionare, care s-a modificat odată cu noua lege a pensiilor. Pensia pentru limită de vârstă poate fi solicitată atunci când se atinge vârsta standard de pensionare, cu condiția să fie îndeplinit stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Ce prevede noua lege a pensiilor

În conformitate cu noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, vârsta standard de pensionare a fost stabilită la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totuși, pentru femei, această vârstă va crește gradual până în 2035. Așadar, deși vârsta standard pentru pensionare este uniformă, tranziția pentru femei se va realiza în etape, ajustându-se în timp.

Conform legislației actuale, persoanele care împlinesc vârsta standard de pensionare în acest an pot solicita pensia pentru limită de vârstă, cu condiția să fi acumulat stagiul minim de cotizare. Pentru a beneficia de pensie, este necesar să se îndeplinească stagiul minim de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Modificările recente prevăd că vârsta standard de pensionare pentru femei, care era de 63 de ani conform legislației anterioare, va ajunge la 65 de ani până în 2035. Această schimbare se aplică treptat, iar în prezent femeile pot ieși la pensie puțin peste 62 de ani, în funcție de momentul anului.

Astfel, pentru a determina cine poate ieși la pensie în acest an, este important să se țină cont de data nașterii și de stagiul de cotizare. Noua lege a pensiilor specifică exact aceste criterii, iar persoanele interesate trebuie să verifice dacă îndeplinesc cerințele necesare pentru a solicita pensia în anul în curs.

Sursă foto: Unsplash

Limita de vârstă pentru pensionare la bărbați în 2024

Bărbații care împlinesc 65 de ani în 2024 și au acumulat stagiul minim de cotizare, de 15 ani, sunt eligibili pentru pensionare conform noii legislații. Este important ca aceștia să fi îndeplinit cerințele legale de muncă, inclusiv perioada minimă necesară pentru a beneficia de pensie.

În plus, bărbații care au lucrat în condiții dificile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Această ajustare se aplică în funcție de numărul de ani petrecuți în condiții speciale de muncă, ce permit o ieșire anticipată din sistemul de pensii.

Pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, vârsta de pensionare este de asemenea de 65 de ani, dar aceștia pot solicita pensia dacă îndeplinesc cerințele minime stabilite de lege.

Vârsta de pensionare pentru femei anul acesta

În contextul noii legislații, vârsta de pensionare pentru bărbați și femei este stabilită la 65 de ani, însă aplicarea acestei vârste diferă între sexe. Deși bărbații se pot pensiona acum la 65 de ani, femeile vor ajunge la această vârstă standard treptat, cu obiectivul de a o atinge complet abia în anul 2035. Această diferențiere se aplică pentru a ajusta treptat sistemul și a permite o tranziție lină.

Stagiul complet de cotizare este de asemenea un aspect important al noii legi. În prezent, atât bărbații cât și femeile trebuie să îndeplinească cerința de 35 de ani de muncă, dar pentru femei, atingerea acestui stagiu va fi graduală, în funcție de modificările progresive stabilite de lege. Astfel, perioada necesară pentru completarea stagiului de cotizare va fi adaptată treptat în următorii ani.

În funcție de luna în care au împlinit vârsta de pensionare, femeile care se pensionează în 2024 vor avea vârste diferite pentru a beneficia de pensie. De exemplu, în prima parte a anului, vârsta standard de pensionare este de 62 de ani și două luni, iar stagiul complet variază în funcție de data exactă a cererii de pensionare, crescând pe parcursul anului.

Pentru femeile care au muncit în condiții dificile, legea prevede o reducere a vârstei standard de pensionare. Aceasta este aplicată proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele, similar cu modul în care se aplică și bărbaților, având scopul de a compensa eforturile suplimentare depuse în medii de muncă mai dificile.

Noua lege a pensiilor aduce de asemenea beneficii suplimentare pentru femeile care au născut și crescut copii. Reducerile vârstei de pensionare variază între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii, oferind astfel o recunoaștere a rolului matern și a impactului asupra carierei profesionale, potrivit avocatnet.ro.