Ligia Deca anunță extinderea programului „Masă Sănătoasă”: Peste 660.000 de elevi primesc o masă la școală

Sursa foto Dreamstime

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că a extins programul „Masă sănătoasă” de la 350 la peste 1.400 de unități de învățământ beneficiare la nivel național. Peste 660.000 de elevi vor primi de mâncare la școală.

Ligia Deca a extins programul „Masa sănătoasă”

„Am extins programul „Masă sănătoasă” de la 350 la peste 1.400 de unități de învățământ beneficiare la nivel național, ajungând astfel, împreună cu școlile din PNRAS, la peste 660.000 de elevi care primesc o masă la școală”, aunță Ligia Deca, ministrul Educației.

Ministrul Educației a mai spus că în Vâlcea, de exemplu, aproape un sfert dintre elevi primesc o masă la școală. ”Ne propunem ca toți elevii din Vâlcea, peste 47.000, să beneficieze de această măsură.”

Ligia Deca. Sursă foto: Facebook

S-a majorat și bugetul pentru masă

De asemenea, printre prioritățile ministrului se numără și majorarea bugetului pentru o masă la școală de la 15 lei/elev/zi la 25 de lei/elev/zi, pentru a garanta mese mai variate și echilibrate pentru toți elevii. Și, în același timp și colaborarea cu producători locali.

Programul „Masa sănătoasă”.Sursa foto Dreamstime

Programul Ministerului Educației beneficiază de produse alimentare de calitate și proaspete, dar și producătorii locali și economia locală primesc un sprijin direct. Amintim că proiectul Masă sănătoasă face parte din obiectivul mai larg al liberalilor de combatere a abandonului școlar. Lipsa posibilităților financiare determină familiile să retragă de la școală copiii, chiar și în clase mici. Asigurarea unei mese la școală este una dintre soluțiile care și-a dovedit eficiența în stoparea fenomenului renunțării la cursuri.

Ce alimente vor primi elevii

Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde.

Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, dar și sandwich cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandwich cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov.