Evenimentul Zilei > Politica > Am aflat CINE-I LIDERUL POLITIC din spatele lui GRINDEANU. A fost cel mai bun prieten cu Liviu Dragnea și au devenit adversari înverșunați. SE VA RUPE PSD?
Am aflat CINE-I LIDERUL POLITIC din spatele lui GRINDEANU. A fost cel mai bun prieten cu Liviu Dragnea și au devenit adversari înverșunați. SE VA RUPE PSD?

Am aflat CINE-I LIDERUL POLITIC din spatele lui GRINDEANU. A fost cel mai bun prieten cu Liviu Dragnea și au devenit adversari înverșunați. SE VA RUPE PSD?

Sorin Grindeanu este de câteva zile un alt om politic. Ținând cont de evoluția sa modestă de până acum în fruntea Guvernului, toată lumea s-a întrebat cine este artizanul schimbării lui premierului de la Palatul Victoria. Numele său este binecunoscut, fiind un lider politic important. A fost vehiculat intens în ultimele zile, fiind unul din membrii Guvernului care a pătruns în noua echipă imediat ce majoritatea miniștrilor cabinetului PSD-ALDE și-au depus demisiile.

 

Sorin Grindeanu a rostit, la un moment dat pe parcursul crizei politice, la un moment dat o frază-cheie. 

Îmi voi da demisia doar când Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier din PSD.

După care a adăugat, în discursul rostit aseară: 

După ce Dragnea demisionează și el, vă asigur pe toți că mă voi comporta în acești parametri și voi demisiona. Responsabilitatea numărul 1 stă pe umerii celui care a dus România în această situație, Liviu Dragnea.

O construcție discursivă care mi-a adus aminte imediat de modul în care discuta Victor Ponta despre demisie

În februarie 2014 Victor Ponta spusese:

"Voi demisiona doar dacă şi Băsescu îşi dă demisia", a spus Ponta la Antena 3.

Iar în 2015, Victor Ponta revenea cu aceeași idee:

„Dacă va exista un acord politic cu Iohannis, îmi dau demisia din funcția de premier”, spunea Victor Ponta.

Un modus-operandi politic care-l trădează pe cel care este cu adevărat în spatele lui Grindeanu.

S-a spus că Sorin Grindeanu îl copiază pe fostul premier.

De fapt, realitatea este mult mai îngrijorătoare pentru Liviu Dragnea și PSD: Victor Ponta este creierul din spatele întregii crize politice. 

Personal îl bănuiesc și de faptul că el este cel care i-a scris ideile din discursul pe care Sorin Grindeanu l-a rostit aseară. Una mi-a plăcut în special:

"Nu eu am fost la partide de tenis. Nu eu am fost la şprițuri cu reprezentanți ai serviciilor secrete. Dacă domnul Dragnea va continua cu acuzațiile, voi avea poziții şi mai ferme!"

M-a amuzat referirea pe care Sorin Grindeanu a făcut-o la șprițurile și partidele de tenis pe care Liviu Dragnea le juca cu șefii serviciilor de informații din România, George Maior și Florian Coldea, recunoscând mâna de maestru a lui Ponta.

Pentru că, așa cum știu cei apropiați liderilor PSD, Liviu Dragnea se ruga de Victor Ponta să-l ia și pe el la vila SRI T14 sau la Ștrandul Generalilor pe vremea când acesta era prim-ministru. La tenis și la șpriț.

După cum cel care i-a făcut cunoștință cu Florian Coldea lui Dragnea s-a numit tot Victor Ponta.

M-a amuzat nu numai referirea la Serialul EvZ Operațiunea " Noi suntem Statul!", ci faptul că Victor Ponta a decis să-l folosească împotriva lui Liviu Dragnea.

Dacă doriți să recitiți acel episod îl găsiți aici: http://evz.ro/noi-suntem-statul-chermeze-sri-politicieni-procurori.html

Așa se explică reluarea unor formule politice pe care le-a lansat Victor Ponta. Repet nu este un caz de "plagiat", cu unul de auto-plagiat".

Politic, de această dată.

Acest lucru mi-a fost confirmat atât de politicieni din PSD și ALDE, dar și de apropiați ai fostului premier. 

"Victor Ponta vrea să se răzbune pe Liviu Dragnea. Se simte trădat de cel pe care l-a considerat un prieten apropiat, n-a fost deloc băgat în seamă de la formarea noului guvern încoace, iar acum a prins momentul potrivit. Este o răfuială politică între el și Dragnea, pe care Ponta are de gând să o transforme într-o trambulină pentru un nou partid."

Poate vă întrebați de ce a fost ales Victor Ponta pentru postul de secretar general al Guvernului. Pentru că este singura poziție din Executiv care stă doar în pixul primului-ministru. Nu are nevoie de aprobarea președintelui Iohannis, așa cum s-ar petrece în cazul unui portofoliu de ministru. Pe parcursul zilei de ieri, Sorin Grindeanu a încercat să convingă un secerat general adjunct să contrasemneze decizia de numire a lui Victor Ponta. Nu a reușit, dar asta nu înseamnă că decizia nu a fost dată. Victor Ponta, secretar general al Guvernului Grindeanu, este o realitate politică care ar trebui să-i dea fiori lui Liviu Dragnea.

Așa cum spunea unul din apropiații fostului premier:

"Victor Ponta are o minte politică diabolică. Știe, spre deosebire de Grindeanu, să găsească soluții la probleme complicate cum este cea de față. Poate pune pe hârtie un plan de bătaie, un draft de discurs, manevre care să ducă la un război de uzură. Mai mult, spre deosebire de Sorin Grindeanu care a fost un premier extrem de slab, Victor Ponta chiar știe cum se conduce un guvern, așa că a preferat să ia prima poziție oficială care era disponibilă pentru a avea o calitate legitimă în războiul cu Dragnea."

Mai mult decât atât, Victor Ponta va încerca să atragă parlamentari și organizații PSD în această cruciadă împotriva lui Liviu Dragnea. 

Unde va duce această criză politică? Cel mai probabil la formarea unui nou partid, cu Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Daniel Constantin, cu posibila formare a unui grup parlamentar sub noile auspicii și relansarea carierei politice a lui Victor Ponta.

Care se dovedește mult mai abil decât lidcerul PSD. Cu atât mai mult cu cât Ponta l-a transformat pe Sorin Grindeanu într-un erou pentru cei de la UM Digi 24, UM Hotnews, plus toate eșaloanele #rezist, de la Raluca Prună, Cozmin Gușă trecând prin CristianTudor Popescu.

Iar pentru cei care mai au încă îndoieli că Victor Ponta este creierul lui Sorin Grindeanu îi invit să citească scrisoare deschisă a fostului premier făcută publică înaintea CEx.

Redau un fragment:

Ma adresesz dvs deoarece nu am posibilitatea unei comunicari directe cu Liviu Dragnea ( cel care ma numea "prietenul" sau si spunea ca ma iubeste la fel de mult ca si pe Sorin Grindeanu sau pe Valeriu Zgonea)

Restul scrisorii deschise publicată de Victor Ponta conține majoritatea argumentelor invocate aseară de Sorin Grindeanu, ceea ce confirmă ipoteza de mai sus.

Așa că lui Liviu Dragnea nu-i rămâne decât să constate:

PSD este sub asediu şi nu este sub asediu politic. Este o coordonare profesionistă. devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri. Sorin Grindeanu nu mai e el, este o unealtă. A cui, ne este greu să ne dăm seama. Am avut încredere în acest om. Este un om la care am ţinut foarte mult, l-am și ajutat. Nu am bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Jocul politic inițiat de Victor Ponta pe spatele lui Sorin Grindeanu este de-abia la început. Luni va fi depusă o moțiune în Parlament împotriva Guvernului, iar coaliţia are 244 de senatori şi deputaţi, în condiţiile în care pentru a trece o moţiune de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Pentru depunerea moţiunii, Dragnea şi Tăriceanu au nevoie de cel puţin 116 semnături. Numai că Sorin Grindeanu și Victor Ponta s-a pus pe treabă, dau telefoane parlamentarilor și președinților de organizații, iar până miercuri va încerca să întoarcă rezultatul votului.

Ce se va întâmpla cu miniștri demisionari? Potrivit legii de funcţionare a Guvernului, premierul are 15 zile la dispoziţie pentru a semna demisiile miniştrilor şi a le trimite la Administraţia Prezidenţială, pentru ca apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

Indiferent de rezultatul votului, Liviu Dragnea va ieși puternic șifonat, iar PSD zdrențuit. Victor Ponta a obținut o revanșă importantă și s-ar putea să fie începutul unui nou drum politic.