Liderul mondial în IT, anchetat pentru lictații trucate cu statul român

Placă de bază. Sursa foto: Pixabay

Liderul mondial în IT este investigat în România, fiind acuzat că a monopolizat piața. Potrivit Consiliului Concurenței, compania controlează anumite lictații cu statul român, în care impune prețul propriilor produse distribuitorilor.

Lanțurile de distribuitori Cisco oferă aceleași produse la licitațiile cu statul român, doar că prețurile sunt stabilite de companie. Cu alte cuvinte, Cisco decide câștigătorul unei licitații stabilind un preț mai redus al produsului pentru un anumit distribuitor.

Distorsionează concurenţa la licitaţii

"Dacă dai preţuri diferite, evident că determini cine câştigă acea licitaţie. Toţi care au produse patentate, au în esenţă un monopol. Momentan, e doar o investigaţie începută", a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de știripesurse.

Acesta afirmă că Cisco distorsionează concurenţa la licitaţii, impunând preţuri diferite pentru diferiţi distribuitori.

"Deci, dacă vom sancţiona Cisco, e posibil să ajungem să sancţionăm şi alte companii în situaţii similare. De asta spun că e un caz interesant. E pornit pe informaţii din interior", a explicat el.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței Gov.ro

Distrug concurența

Președintele Consiliului Concurenței afirmă că firmele care au un monopol trebuie să ofere condiţii similare tuturor distribuitorilor.

"Prin preţurile pe care le dai, tu de fapt ai distrus concurenţa din licitaţie. Atunci de ce mai face statul licitaţie, dacă deja tu, din condiţiile prin care furnizezi marfa aia, ai stabilit câştigătorul?", a întrebat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit Consiliului Concurenței, Cisco pare cazul cel mai interesant din investigaţiile pornite anul acesta.

Consiliului Concurenței, amenzi uriașe pentru editurile de carte

În luna august a acestui an, Consiliul Concurenţei a sancționat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de peste un milion  de euro. Acestea ar fi participat la o înțelegere anticoncurențială.

Consiliul Concurenței a acuzat cele șase companii că și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.