Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, s-a lansat miercuri seară într-o adevărată tiradă de acuzaţii dure la adresa României, în replică la discursul rostit de omologul său, Traian Băsescu, în faţa parlamentului, pe 14 aprilie.
Liderul de la Chişinău a declarat, într-un discurs transmis de postul naţional de televiziune din Republica Moldova, că promovarea unui „românism fundamentalist şi agresiv” alimentează separatismul transnistrean. El a explicat că astfel de acţiuni justifică pentru regimul de la Tiraspol „pretenţia unui pericol iminent care ar emana dinspre România”. „Toţi cei care le inspiră făţiş cetăţenilor minori (moldoveni - n.r.) scenarii fanteziste despre refacerea României Mari în primul rând subminează stabilitatea regională”, a subliniat Vladimir Voronin.
Acesta a calificat drept „extrem de tendenţioase şi inoportune” acţiunile liderilor români cu privire la Republica Moldova, în timp ce intervenţia lui Traian Băsescu din Parlamentul României a fost etichetată drept „un exemplu de revanşism statal”. Preşedintele României „a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a Republicii Moldova e constituită din români şi a promis să-i aducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României”, a acuzat Voronin, apreciind aceste demersuri drept „amestec în afacerile interne” ale statului moldovean. Problema Basarabiei, cal de bătaie electoral
Discursul preşedintelui român „nu mai lasă niciun fel de îndoieli în privinţa la cine anume îi inspiră pe acei politicieni, puţini la număr, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifică cu lupta împotriva independenţei ţării”, a continuat Voronin. „«Problema Basarabiei», aşa cum este numită la Bucureşti, a devenit şi un cal de bătaie electoral în însăşi România”, a adăugat acesta, recomandând Bucureş tiului ca model de parteneriat regional, din care s-ar putea inspira, pe cel dintre Polonia şi Ucraina. El a făcut aluzie la teritoriile pierdute de Varşovia în favoarea URSS după cel de-al Doilea Război Mondial şi care se regăsesc acum în fosta republică sovietică.
După discursul din parlament, preşedintele Traian Băsescu a apreciat marţi, într-o emisiune de la TVR, că „discutăm despre o generaţie de politicieni depăşiţi de vremuri”, făcând referire la liderii de la Chişinău.