Liderul chinez Xi Jinping spune că țara sa se află "de partea bună a istoriei", într-un discurs de Anul Nou. În ultimele săptămâni au avut loc proteste de stradă împotriva guvernului lui Xi, primele cu care s-a confruntat Partidul Comunist aflat la putere în mai bine de trei decenii. Între timp, economia se luptă să iasă din criză, ceea ce a dus la creșterea șomajului, în timp ce legăturile cu SUA și cu alte națiuni importante sunt la minime istorice. Lăsând deoparte incertitudinea, oamenii din Beijing și din alte orașe s-au întors la locul de muncă, în zonele comerciale și în restaurante, consumatorii pregătindu-se pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar din ianuarie, cea mai importantă din calendarul chinezesc.
China "se află de partea bună a istoriei", a declarat sâmbătă liderul țării, Xi Jinping, într-un discurs de Anul Nou, care a venit în contextul în care se ridică întrebări cu privire la modul în care guvernul său a gestionat COVID-19 și provocările economice și politice din țară și din străinătate. Xi Jinping este șeful unor forțe armate din ce în ce mai puternice, iar în octombrie a primit un al treilea mandat de cinci ani în fruntea Partidului Comunist, care numără aproape 97 de milioane de membri. După ce și-a pus pe tușă potențialii rivali și a eliminat toate limitele mandatelor sale, el ar putea fi liderul Chinei pentru tot restul vieții.
Vorbind la televiziunea națională din spatele unui birou cu panouri de lemn, Xi a evitat în mare parte să abordeze direct problemele cu care se confruntă țara, subliniind în schimb succesele în producția agricolă, eliminarea sărăciei și găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie.
Cu toate acestea, mai târziu, el a abordat oarecum direct provocările cu care se confruntă cea mai populată țară din lume și a doua cea mai mare economie din lume, spunând: "Lumea nu este în pace”. China va "susține întotdeauna cu fermitate pacea și dezvoltarea... și se va situa fără ezitare de partea corectă a istoriei", a spus el.
Probleme în China
Discursul lui Xi urmează după o răsturnare de situație uimitoare în ceea ce privește politica dură a Chinei de reținere a COVID-19, care a provocat o creștere masivă a infecțiilor și cereri din partea SUA și a altor state ca cei care călătoresc din China să dovedească faptul că nu sunt infectați, scrie ABC News.
China a fost, de asemenea, supusă la presiuni pentru sprijinul său continuu pentru Rusia, iar vineri, Xi Jinping a avut o întâlnire virtuală cu președintele rus Vladimir Putin, în care a fost citat descriind evenimentele din Ucraina ca fiind o "criză".
Termenul a marcat o abatere de la referirile obișnuite ale Chinei la "situația din Ucraina", iar schimbarea poate reflecta îngrijorarea tot mai mare a Chinei cu privire la direcția conflictului. Totuși, în remarcile sale către Putin, Xi a avut grijă să reitereze sprijinul Chinei pentru Moscova. China a promis o prietenie "fără limite" cu Rusia și nu l-a acuzat pe Putin pentru conflict, în timp ce a atacat SUA și NATO și a condamnat sancțiunile economice punitive impuse Rusiei.