Fahd al-Quso, un militant al-Qaida aflat în spatele atacului care a vizat distrugătorul american USS Cole în portul yemenit Aden, în anul 2000, a fost ucis de o dronă americană, au confirmat surse oficiale, dar şi lideri ai grupării islamiste.
Prima confirmare a venit din partea unui şef de trib din estul Yemenului care a declarat că al-Quso a fost ucis de rachete lansate de la bordul unui avion fără pilot. Moartea liderului al-Qaida a fost apoi confirmată şi de oficiali de la ambasada yemenită din Washington şi de gruparea islamistă.
Teroristul a fost ucis imediat după ce a coborât dintr-o maşină, un alt militant care se afla cu al-Quso fiind, de asemenea, eliminat. Atacul a fost coordonat de CIA şi a fost lansat numai după ce guvernul yemenit a autorizat manevra care vine la finalul mai multor luni de supraveghere a liderului al-Qaida.
Cel puţin 20 de soldaţi au fost ucişi de militanţii islamişti drept răzbunare, a dezvăluit un ofiţer din armata yemenită.
Informaţii despre moartea lui Fahd al-Qauso au mai fost vehiculate în 2009, dar au fost imediat infirmate de oficiali din serviciile de securitate. Statele Unite puseseră o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul lui al-Quso.
Nava de război USS Cole a fost atacată în 2000 în portul yemenit Aden, 17 militari americani pierzându-şi atunci viaţa.
Ayman al-Zawahiri, în Pakistan
Din India, secretarul de stat american Hillary Clinton a anunţat astăzi că Statele Unite ale Americii cred că liderul al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, se află în Pakistan, pledând totodată pentru menţinerea presiunii asupra grupărilor islamiste din această ţară.
“Vrem să distrugem al-Qaida şi am realizat multe progrese în acest sens", a declarat Dna Clinton cu ocazia unui forum organizat la Calcutta, în estul Indiei, la o săptămână după prima aniversare a eliminării lui Osama bin Laden, ucis în Pakistan de trupe de elită americane.
“Sunt mai mulţi şefi importanţi în continuare activi. Zawahiri, care a preluat conducerea al-Qaida de la bin Laden, se află, credem noi, undeva prin Pakistan", a subliniat ea, citată de AFP. Egipteanul Ayman al-Zawahiri era al doilea în linia de conducere după bin Laden şi este considerat de serviciile secrete americane ca fiind ideologul reţelei extremiste.
Clinton a asigurat de asemenea că SUA vor menţine presiunea în vederea arestării fondatorului grupării islamiste bazate în Pakistan, Laskar-e-Taiba, căutat pentru rolul său din atentatele sângeroase care au îndoliat oraşul Mumbai în noiembrie 2008, făcând 166 de morţi.
SUA au pus la bătaie luna trecută o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţie care să permită depistarea pakistanezului Hafiz Said, plasându-l pe poziţia a doua a listei lor cu cei mai căutaţi terorişti, în spatele lui al-Zawahiri. În context, Hillary Clinton a menţionat că este “la curent cu faptul că până acum nu au fost luate măsuri de către guvernul pakistanez" în vederea obţinerii de informaţii despre Said. “Vom face presiuni acolo", a conchis ea.