Liderii USL, panicaţi că pierd sprijinul popular

Liderii USL,  panicaţi că  pierd sprijinul popular

De teamă că nu vor avea o prezenţă suficientă la vot, PSD şi PNL încearcă să sperie diverse categorii sociale şi flutură deja teza ilegitimităţii lui Băsescu.

Liderii USL sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că "poporul" - despre care Ponta şi Antonescu au susţint că nu-l mai suportă pe Traian Băsescu - s-ar putea să nu se prezinte la întâlnirea pe care i-au dat-o pe 29 iulie, la referendum. Este drept, sondajele indică o participare de 61%, dar directorul CURS, Cătălin Stoica, a declarat, într-un interviu acordat EVZ săptămâna trecută, că nu toţi cei care spun că vor merge la vot chiar se vot prezenta. Acesta estima prezenţa undeva în jur de 50%. O campanie apărută în mediul virtual, prin care susţinătorii lui Băsescu sunt îndemnaţi să nu valideze prin prezenţa lor un demers cu care nu sunt de acord ar putea însă să răstoarne şi această prognoză. În măsura în care mitingurile de susţinere ale celor celouă tabere sunt un indiciu, mitingul USL de la Iaşi, de duminică, a adunat 15.000 de oameni, un număr egal cu cei veniţi la manifestaţia pentru suţinerea lui Traian Băsescu, organizată tot în dulcele târg, dar cu o zi mai devreme. În măsura în care atmosfera din rândurile USL este un barometru, declaraţiile şi demersurile acestora arată limpede că Ponta şi Antonescu nu sunt, nicidecum, însufleţiţi de certitudinea victoriei. USL sperie alegătorii, doar or veni la urne Ca iniţiator al referendumului de demitere, USL are o problemă: dacă nu reuşeşte să aducă la vot suficienţi oameni, care să voteze DA, practic trebuie să admită că a eşuat. La Iaşi, Victor Ponta a înlocuit deja discursul victoriei cu unul menit să îndulcească eventuala înfrângere: acela al ilegitimităţii lui Băsescu, chiar dacă la vot nu vor veni nouă milioane de români şi deci acesta nu va fi validat.

"Dacă pierde la referendum, dacă vin 5,3 milioane şi spun «gata cu Băsescu», trebuie să plece şi atunci candidatul nostru pentru funcţia de preşedinte este Crin Antonescu", a declarat Ponta. Acesta a lansat o serie de atacuri la adresa preşedintelui suspendat, folosind un limbaj din recuzita "României Mari". În viziunea sa, Băsescu "stă speriat şi turbat ca un scorpion" şi "el şi Mihai Răzvan Ungureanu aveau deja vândută ţara străinilor". "Vreau să ajungă în faţa legii, să plătească pentru ce a furat poporului român", a tunat Ponta.

Şi vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a scos, ieri, Bau-Baul din dulap, pentru a speria oamenii să vină la vot. Strategia USL e simplă: să convingă diverse categorii sociale că, dacă rămâne la Cotroceni, actualul preşedinte suspendat va tăia tot. "Toate pensiile, inclusiv cele mici, vor fi impozitate dacă Traian Băsescu rămâne la putere. (...) Dacă Traian Băsescu va rămâne la putere, vor continua concedierile. Dacă Traian Băsescu rămâne la putere vor reîncepe tăierile de salarii şi de pensii", a spus Voicu. Desigur, la guvernare este USL, care are şi o majoritate parlamentară confortabilă, dar Voicu nu a lăsat acest lucru să-i strice o poveste atât de frumoasă explicând că, pentru a se pune pe tăieri, şeful statului îşi va alcătui mai întâi o nouă majoritate parlamentară. Planul B: Trădare să fie!

Recentul demers al USL de a face plângere penală împotriva lui Băsescu pentru subminarea economiei naţionale şi defăimarea României poate, de asemenea, să fie privit şi ca un plan de rezervă pentru cazul în care referendumul nu dă rezultatele dorite. "Dacă ascultaţi discursul lui Ponta de la Iaşi o să vedeţi că deja merg pe planul B: "Înaltă trădare". Cu referendumul ştiu că au eşuat", observă pe Facebook consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Acesta apreciază că, după referendum, USL trebuie "să iasă la cumpărături", adică, mai precis, la racolat de parlamentari, dat fiind că pentru înalta trădare e nevoie de două treimi din Parlament.

Dacă ascultaţi discursul lui Ponta o să vedeţi că deja merg pe planul B: «Înaltă trădare ». Cu referendumul ştiu că au eşuat" SEBASTIAN LĂZĂROIU, consilier prezidenţial

Ce semnificaţii are neprezentarea la vot

  • "Precizarea, ante-factum, a celor care intenţionează să boicoteze referendumul, că o fac pentru a nu valida o procedura ilegală, este suficientă pentru a adaugă la numărul celor care vor spune NU demiterii preşedintelui şi a unui număr foarte mare dintre cei absenţi la referendum." (Ştefan Vlaston, pre­şedintele EDU-CER, contributors.ro)
  • "Mulţi se întreabă de partea cui ar trebui să fie consideraţi cei care nu participă la referendum. În niciun caz nu aveţi dreptul să-i consideraţi pe cei care de obicei nu se prezintă la urne ca fiind de partea voastră. Însă noi câştigăm acest drept, deoarece declarăm deschis că vom vota "neparticipând la vot. Şi dacă cineva nu se simte reprezentat de această categorie, e liber să meargă la urnă şi să voteze pentru demiterea preşedintelui." (Florin Liga, contributors.ro)
  • Un absenteism suficient de relevant încât, legal, referendumul să fie invalidat este ipoteza cea mai previzibilă. O participare foarte scăzută la votul de duminica viitoare este coşmarul USL şi, deopotrivă, speranţa taberei asupra căreia USL încearcă acum un atac. Aceasta nu se traduce prin "victorie" pentru nici una dintre tabere. "Meciul egal" ar da însă un avantaj de etapă şi ar lucra la moralul taberei pro-Băsescu; de asemenea, ar pune serios sub semnul întrebării certitudinile taberei adverse". (Cristian Pătrăşconiu, analist politic)

Ne puteți urmări și pe Google News