Liderii europeni încearcă să strângă rândurile împotriva lui Donald Trump, la summit-ul de azi și mâine (16 - 17 mai) de la Sofia.
Trump a spulberat pur și simplu agenda summit-ului de azi din Bulgaria, care avea pe ordinea de zi miercuri programul de digitalizare a UE, iar joi legăturile Uniunii cu Balcanii de Vest.
Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tursk a declarat că cei 28 de lideri europeni „vor reflecta asupra ultimelor evoluții globale, în special anunțurile președintelui Trump privind Iranul și comerțul, ca și ultimele evenimente dramatice din Gaza.
Discuțiile privind Iranul vin la o zi după ce ministrul de Externe de la Teheran a purtat discuții la Bruxelles cu omologii săi britanic, german și francez, într-o tentativă de a salva Acordul nuclear, după denunțarea acestuia de către Trump.
„Aș dori ca dezbaterea noastră să reocnfirme fără niciun dubiu că, atâta timp cât Iranul respectă prevederile acordului, UE le va respecta și ea”, a spus Tusk.
Premierul britanic Theresa May, cancelara germană Angela Merkel și președintele fracez Emmanuel Macron vor prezenta colegilor europeni „evaluările lor” privind situația, a mai spus Tusk.
Comisarul pentru probleme Externe, Federica Mogherini, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor spune liderilor ce măsuri ar trebui să ia UE pentru a-și proteja interesele în Iran, devenite foarte mari după încheierea Acordului.
În ceea ce privește situația tensionată din Gaza, UE a cerut „reținere”, după moartea celor circa 60 de palestinieni în urma protestelor de la graniță.
Un punct important îl va constitui falia dintre Cehia, Ungaria și România, pe de o parte, și restul membrilor UE, pe de alta, în legătură cu mutarea ambasadei și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Cele trei state au blocat recent o decizie comună a UE prin care era înfierată decizia administrației Trump.
După întâlnirea de ieri între președintele Iohannis și premierul Dăncilă, cele două palate au subliniat necesitatea ca România să aibă o atitudine unitară în problemele de politică externă. Care va fi aceasta?
În plus, nu este nici o îndoială că asupra Bucureștiului se vor face presiuni pentru a adopta o poziție aliniată cu Bruxelles-ul. Adică anti-americană.