Summit UE-China. Premierul Wen Jiabao: China nu va proteja guvernul sirian
- Simona Mătieș
- 14 februarie 2012, 15:32
China şi Uniunea Europeană se reunesc, astăzi şi mâine, la Beijing, un summit dominat de criza datoriei, la a cărei rezolvare guvernul chinez vrea să contribuie, pentru a nu se agrava, relatează AFP.
UPDATE: Premierul chinez Wen Jiabao a declarat, azi, că Beijingul nu va lua apărarea niciuneia dintre părţi în conflictul din Siria. La finalul discuţiilor cu liderii europeni, prim-ministrul chinez a spus că ţara sa va continua să joace "un rol constructiv". China şi Rusia s-au opus unei rezoluţii a ONU referitoare la Siria, în urmă cu 10 zile, ceea ce a atras critici din partea comisarului ONU pentru drepturile omului care a spus că acţiunile contra protestatarilor s-au intensificat.
Declaraţiile lui Wen au fost făcute într-o conferinţă de presă la Beijing, alături de preşedintele Consiliului European, Herman Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul chinez a insistat că ţara sa doreşte instaurarea păcii în Siria. "Ceea ce este urgent şi presant acum este să prevenim războiul şi haosul, astfel încât poporul sirian să nu sufere mai mult", a spus el, adăugând că acest lucru va contribui şi la stabilitatea întregului Orient Mijlociu. "Pentru a atinge acest obiectiv, China sprijină toate eforturile care respectă scopurile şi principiile Cartei ONU şi suntem gata să comunicăm mai mult cu toate părţile implicate, din Siria şi din comunitatea internaţională, continuând să jucăm un rol constructiv. China nu va proteja, în niciun caz, niciuna dintre părţi, incluzând aici guvernul sirian", a mai spus el. Criza datoriilor Amânat din luna octombrie a anului trecut, din cauza crizei datoriilor suverane, summitul îi va aduce la aceeaşi masă pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi pe premierul chinez Wen Jiabao. Cei doi lideri europeni vor fi primiţi, mâine, de asemenea, de preşedintele Chinei, Hu Jintao.
"China este neliniştită de criza datoriei, care se află într-un moment crucial", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Liu Weimin, iar exportatorii chinezi se tem că le vor fi reduse comenzile pe prima lor piaţă de desfacere. China nu va cumpăra Europa
În faţa îngrijorărilor exprimate faţă de o creştere a dependenţei Europei de China, un editorial din "Cotidianul Poporului" asigura, ieri, că Beijingul nu are nicio intenţie să cumpere Europa. "China nu numai că nu are intenţia sau capacitatea să cumpere Europa sau s-o controleze, aşa cum au afirmat unele ţări, ci este chiar favorablă monedei euro şi Uniunii Europene de la A la Z", se afirma în ziarul Partidului Comunist Chinez, care a reiterat afirmaţii făcute, la începutul lunii februarie, de prim-ministrul Wen Jiabao.
China şi-a exprimat, de mai multe ori, voinţa de a participa la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), iar apoi la succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES), care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, dar nu şi-a asumat niciun angajament concret, deşi rezervele sale de schimb totalizează 3.200 de miliarde de dolari.
"Criza datoriei este pe cale de a fi rezolvată de membrii UE", a asigurat Van Rompuy, într-un interviu acordat, ieri, publicaţiei China Daily, în care a subliniat că Europa contribuie la creşterea economică a Chinei cumpărându-i produsele.
Un summit al afacerilor sino-european se va ţine, de asemenea, mâine, în capitala chineză, la iniţiativa Camerei europene a comerţului în China.