S-a întors Donald Trump, maestrul haosului, și noi ce am învățat? Este întrebarea căreia încearcă să îi găsească un răspuns cât mai puțin deprimant Il Corriere della Sera.
Cum îi domină Trump pe politicienii UE
Pentru cei care nu au observat: THE DONALD a revenit!! Cu două semne de exclamare și cu majuscule.
Stăpânul haosului, al enunțurilor provocatoare, este din nou printre noi.
La mijloc, la propriu: în centrul scenei, cu capacitatea de a capta atenția presei, de a hipnotiza opoziția, de a declanșa reacții chiar și în rândul multor guverne străine.
La fel ca în perioada în care a fost la Casa Albă pentru primul mandat, din ianuarie 2017 până în ianuarie 2021.
Stabilirea agendei publice, arma secretă a lui Trump
Vă mai amintiți amintești avalanșa de tweet-uri care începeau la cinci dimineața?
Sau, mai nou, în campania electorală din 2024.
În ciuda vârstei înaintate, se pare că și-a păstrat aceeași stăpânire a artei divertismentului, aceeași stăpânire a discursului public: constrângând pe toată lumea să vorbească doar despre ce vrea el.
Și noi, noi ce am învățat, dacă am învățat ceva?
Experiența din perioada 2017-2021 ar trebui să ne amintească că există o relație destul de slabă între ceea ce spune și ceea ce face.
Trump aruncă artificii pentru a vedea reacțiile
Îi face plăcere să aprindă zilnic focuri de artificii, de genul „Invadez Groenlanda, invadez Panama”, și se bucură de spectacolul reacțiilor.
„Am putea merge cu toții în secret la înmormântarea voastră – cânta Enzo Jannacci, pe un text la care contribuise și Dario Fo – pentru a vedea efectul pe care îl are”.
Sau „am putea să mergem cu toții la grădina zoologică municipală și să strigăm ajutor, ajutor, a scăpat leul”, tot „pentru a vedea ce efect are”.
Se poate discuta dacă acesta este modul adecvat de a guverna o superputere mondială, distrându-se „văzând efectul” propriilor cuvinte.
Strategia s-a dovedit de succes până acum. I-a umilit pe Kim și Trudeau
Însă dictarea agendei zilnice către mass-media, către opoziție, către anumite guverne străine, are propria sa logică și o oarecare utilitate.
În 2017, Kim din Coreea de Nord a suspendat anumite teste nucleare și de rachete după ce Donald a amenințat că îl va distruge într-o furtună de foc „pentru a vedea ce efect va avea”.
Alte exemple, ceva mai recente. Mai sunt unsprezece zile până la preluarea mandatului de șef al executivului, iar Trump a obținut deja unele rezultate.
Prim-ministrul Canadei, care îl enerva, iese din scenă.
Cauzele căderii lui Justin Trudeau sunt multe și se acumulau deja de ceva timp, însă elementul declanșator a fost ruptura din interiorul guvernului său privind modul de a face față amenințării tarifelor lui Trump. Așa că, unul în minus.
Cu Panama, Trump are dreptate. O confirmă chiar Biden
Președintele Panamei i-a oferit deja o cooperare extinsă pentru a închide o rută de tranzit a migranților clandestini.
În cazul în care vi se pare că există o legătură cu amenințările privind Canalul, aveți dreptate.
Și apropos despre strâmtoarea Panama: mulți din Statele Unite au glumit pe seama acuzațiilor lui Trump cum că navele care arborează pavilionul SUA plătesc o taxă mult prea mare pentru a traversa un canal construit chiar de americani.
Cu toate acestea, o investigație a New York Times recunoaște că China a preluat conducerea operațională a unor infrastructuri strategice din acea zonă, procurând Washingtonului o serie de temeri care apăruseră deja sub administrația Biden.
Succesele anticipate ale lui Trump
Şi citându-l pe Shakespeare, deseori, în spatele haosului care caracterizează comunicarea trumpiană, „există o logică în nebunia lui”.
Mai mult, pe tema imigrației, marți, Trump a obținut primul său succes politic: 48 de deputați democrați s-au alăturat republicanilor în Parlament, votând în favoarea unui proiect de lege care urmărește să faciliteze expulzarea și repatrierea imigranților ilegali care au comis infracțiuni.
Acesta – nu viitorul Groenlandei – este unul dintre motivele pentru care electoratul îl va judeca în cele din urmă pe Trump Two; împreună cu creșterea economică, ocuparea forței de muncă și inflația.
Ultimele luni ale campaniei electorale din 2024 ar fi trebuit să lase moștenirea unor lecții despre distanța dintre zgomotul rețelelor sociale și starea de spirit a țării reale.
Neatins de atacuri
Acele luni păreau să debordeze de scandaluri și gafe, într-o escaladare între grotesc și înfricoșător.
Cum să uităm acuzația făcută de Trump în singurul duel TV cu Kamala Harris, despre solicitanții de azil din Haiti care mănâncă câini și pisici într-un oraș din statul Ohio? Zile, săptămâni întregi, părea că prin acea știre falsă ridicolă Trump își jucase Casa Albă.
A urmat apoi, cu puțin timp înainte ca Trump să vorbească la Madison Square Garden din New York, scandalul unui comedian care îi insultase pe portoricani. Episod care a fost catalogat drept un accident „fatal”.
Ambele situații sunt însă irelevante deoarece așa cum demonstrează faptele, pe 5 noiembrie, procentele lui Trump au crescut chiar datorită sprijinului portoricanilor.
Cetățenii sunt interesați de economie
Cetățenii par a fi mai puțin obsedați de rețelele de socializare și de aprobarea lui Taylor Swift și mai atenți în schimb la așa-zisele lucruri „fundamentale”: în vârful cărora se află starea economiei, puterea de cumpărare a familiilor, sentimentul lor de securitate, ordinea publică, încrederea în viitorul națiunii.
În ceea ce privește universul rețelelor de socializare, un alt succes concret obținut de Trump împotriva unuia dintre foștii săi inamici a sosit odată cu anunțul Meta-Facebook, care renunță la comisia anti-fake news.
Pentru Democrați, care timp de ani de zile au avut un susținător în persoana lui Mark Zuckerberg, acea birocrație internă a Facebook însărcinată cu „vânarea minciunilor” era un bastion împotriva „dezinformării”.
Republicanii o denunțaseră ca fiind cenzură unidirecțională, care ștergea de pe Facebook doar opiniile conservatoare. Cu unsprezece zile înainte de Inauguration Day, Zuckerberg i-a dăruit lui Trump o altă victorie anticipată.
Trump, respectat și temut de dictatorii lumii
Capacitatea lui Trump de a se trezi în fiecare dimineață (devreme) și de a dicta agenda presei, lumii social media, opoziției, unor guverne străine, pare să fie exercitată pe deplin mai ales în sfera democrațiilor.
Xi Jinping, Putin, Khamenei nu reacționează imediat la fiecare declarație a magnatului. Dimpotriva, stau sobrii, așteptând să vadă ce va face cu adevărat The Donald.
Au învățat să păstreze distanța față de jocul haosului comunicării. Sau cel puțin, vor să dea impresia că își păstrează calmul și judecă doar faptele.
Au avantajul de a-și domina propria mass-media. În plus, par să fi aflat că Trump folosește zgomotul pentru a lucra asupra nervilor, așteptărilor și reacțiilor emoționale ale altor oameni.
(Articol de Federico Rampini, Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)