Tunelurile Hamas vor fi inundate cu apă de mare. Este una din modalitățile de distrugere a infrastructurii teroriste. Armata Israelului a fost reticentă să trimită soldați în subteran, unde ar pierde avantajul tactic și ar întâlni capcane explozive.
Liderii Hamas, o continuă provocare. Armata Israelului a demarat recent o operațiune neobișnuită. A început să pompeze apă de mare în extinsa rețea de tuneluri a Hamas din Gaza. Acest demers este parte a unui efort intens de a neutraliza infrastructura subterană care susține activitățile Hamas. Operațiunea a fost confirmată de oficiali americani informați despre operațiunile militare israeliene, citați de WSJ.
Această strategie de a inunda tunelurile cu apă din Marea Mediterană se află într-o etapă incipientă. Reprezintă una dintre numeroasele tehnici implementate de Israel pentru a curăța și distruge aceste structuri subterane. Un purtător de cuvânt al ministrului apărării israelian a refuzat să ofere detalii, menționând că aceste operațiuni sunt clasificate.
Oficialii israelieni susțin că sistemul de tuneluri al Hamas a jucat un rol cheie în operațiunile lor militare. Ei afirmă că acest sistem este utilizat de Hamas pentru a manevra luptătorii pe câmpul de luptă, a stoca rachete și muniții, și a permite liderilor grupării să comande și să controleze forțele lor. Mai mult, există suspiciuni că unii ostatici sunt ținuți în aceste tuneluri. În înregistrări scurse recent între prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și ostaticii eliberați și familiile acestora, israelienii și-au exprimat temerile că inundația tunelurilor ar putea pune în pericol viețile persoanelor dragi.
Liderii Hamas se ascund într-o rețea de tuneluri subterane
În timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, un reporter l-a întrebat pe Președintele Biden despre inundarea tunelurilor efectuată de Israel. Deși Președintele SUA nu a abordat direct această strategie, a comentat despre impactul potențial al inundațiilor. Mai ales asupra celor peste 100 de ostatici încă deținuți de Hamas. Biden a menționat că există afirmații cum că „nu ar exista ostatici în niciunul dintre aceste tuneluri... Dar nu pot confirma aceasta ca fiind un fapt.”
Utilizarea apei de mare în acest labirint subteran extins, care se întinde pe aproximativ 350 de kilometri și include uși groase rezistente la explozii, este încă evaluată de israelieni, conform oficialilor americani.
Procesul de inundare al tunelurilor se estimează că ar dura săptămâni. El a început odată cu adăugarea a două noi pompe la cele cinci deja instalate luna trecută, urmate de unele teste inițiale, conform acelorași oficiali.
Armata israeliană folosește tehnici diverse pentru distrugerea tunelurilor
Unii membri ai administrației Biden s-au arătat îngrijorați că folosirea apei de mare s-ar putea să nu fie eficientă. Ea ar putea afecta negativ rezerva de apă dulce a Gazei. În 2015, Egiptul a folosit apă de mare pentru a inunda tunelurile de contrabandiști de sub punctul de trecere a frontierei Rafah cu Gaza. Ceea ce a provocat nemulțumiri din partea fermierilor din zonă, datorită deteriorării culturilor.
Totuși, alți oficiali americani consideră că această tehnică ar putea contribui la distrugerea unei părți din rețeaua de tuneluri. Wall Street Journal a scris anterior că inundarea tunelurilor Hamas cu apă de mare era o opțiune luată în considerare. Analistii militari au evaluat că anterior Israelul nu a reușit să distrugă majoritatea acestei rețele de tuneluri. Astfel este necesară folosirea unei varietăți de tehnici pentru a deteriora sau distruge sistemul subteran. În plus față de apa de mare, armata israeliană a încercat să distrugă tunelurile cu atacuri aeriene, explozibili lichizi, și prin trimiterea de roboți, câini și drone.
Armata Israelului a declarat că intensifică operațiunile subterane în nordul Gazei. Dar și sub orașul sudic Khan Younis, unul dintre ultimele bastioane ale Hamas. Labirintul subteran rămâne una dintre cele mai mari provocări ale Israelului pentru a-și atinge scopul de a distruge capacitățile militare ale Hamas. Tunelurile aflate atât în zonele pe care le controlează la suprafață, cât și în cele unde până acum israelienii nu au operat. De exemplu, tunelurile de sub orașul sudic Rafah, aproape de granița cu Egiptul, sunt folosite de Hamas pentru a introduce majoritatea armelor sale în Gaza.