Evenimentul Zilei > International > Liderii europeni dau un ultimatum Rusiei pentru detensionarea situației din estul Ucrainei, sub amenințarea unor noi sancțiuni
Liderii europeni dau un ultimatum Rusiei pentru detensionarea situației din estul Ucrainei, sub amenințarea unor noi sancțiuni

Liderii europeni dau un ultimatum Rusiei pentru detensionarea situației din estul Ucrainei, sub amenințarea unor noi sancțiuni

Liderii europeni, reuniţi într-un summit la Bruxelles, au acordat Rusiei un termen de trei zile pentru a se angaja în acţiuni concrete menite să permită detensionarea situaţiei în estul Ucrainei, sub ameninţarea unor noi sancţiuni.

UE stabileşte patru condiţii ce trebuie îndeplinite până luni la jumătatea zilei, printre care „lansarea de negocieri de fond privind aplicarea planului de pace al preşedintelui (ucrainean Petro) Poroşenko”, dar şi eliberarea de prizonieri în estul Ucrainei, potrivit concluziilor Consiliului, citate de Agerpres.

Liderii europeni au precizat, de asemenea, că se aşteaptă ca autorităţile ucrainene să preia controlul asupra a trei puncte principale de trecere a frontierei cu Rusia. Ei s-au declarat, de asemenea, dispuşi să se întrunească oricând pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei.

La rândul său, preşedintele Poroşenko a decis prelungirea cu 72 de ore a încetării focului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din regiunile de est, care ar urma să expire vineri la ora 19,00 GMT, potrivit unei surse diplomatice europene. El n-a confirmat explicit această informaţie, în cursul conferinţei de presă de la Bruxelles după întâlnirea cu omologii săi din cele 28 de state membre ale UE. ''Îmi revine mie să iau decizia. Trebuie să mă consult cu Consiliul de apărare, dar ora limită este 22,00, deci decizia trebuie luată astăzi'', a spus el.

UE cere, de asemenea, un acord privind ''un mecanism de verificare, supervizat de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a încetării focului, restabilirea autorităţii ucrainene în trei puncte de frontieră'' cu Rusia şi ''eliberarea ostaticilor, inclusiv a tuturor observatorilor OSCE''.

Decretată de către Kiev şi acceptată de către rebeli, încetarea focului a fost încălcată în mod sporadic.

Consiliul European ''va examina situaţia'' la începutul săptămânii viitoare şi ''va lua măsurile necesare'' în caz de nevoie, se precizează în textul documentului.

Europenii aplică de patru luni o serie de sancţiuni punctuale împotriva unor responsabilii ruşi sau ucraineni proruşi, vizaţi de o măsură de blocare de bunuri în UE şi de o interdicţie de călătorie în spaţiul comunitar.