Lideri din vremea crizei din 2008 fac apel la convocarea unui summit de urgenţă G20
- Magda Spiridon
- 12 martie 2020, 04:30
THE GUARDIAN (Marea Britanie). Veterani ai planului global de combatere a crizei financiare din 2008 au făcut apel la convocarea unui summit al ţărilor G20, pentru a discuta despre ameninţarea la adresa economiei mondiale din partea coronavirusului şi a războiului preţurilor la petrol dintre Arabia Saudită şi Rusia.
Guvernele au luat măsuri individuale, cum ar fi reduceri ale ratei dobânzii şi demersuri de liberalizare a creditului, dar personalităţi între care Kevin Rudd şi José Luis Zapatero, foşti premieri ai Australiei şi respectiv Spaniei, cred că ar putea fi necesare acţiuni coordonate.
Tom Fletcher, demnitarul britanic cu cea mai înaltă funcţie de la summitul G20 din 2009, desfăşurat la Londra, summit considerat a fi fost cel care a rupt coloana vertebrală a crizei financiare, a spus că o întrunire specială a G20 este "opţiunea cea mai puţin rea pe care o avem la dispoziţie".
"Acest (summit) a fost punctul de vârf al cooperării globale din secolul 21", a spus el. "Dar chiar în aceste condiţii îmi amintesc că Barack Obama şi Gordon Brown au spus în particular la final că următoarea criză va fi mult mai rea dacă nu se va ameliora arhitectura pentru cooperarea globală. Deceniul care a trecut a eşuat în mod evident să facă asta."
Fletcher a spus că propunerea necesită o ofertă de găzduire şi un grup de ţări care să o susţină, inclusiv Japonia, unde a avut loc summitul anul trecut.
Următoarea întrunire programată a G20, care cuprinde 19 ţări şi UE, este aşteptată abia în noiembrie. Gazda va fi Arabia Saudită, una din ţările care au declanşat criza petrolului. G7 are programată o întâlnire în iunie, la Camp David în SUA.
Indicele Dow Jones a avut luni cea mai rea zi din ultimii 12 ani şi majoritatea previziunilor indică o creştere de nu mai mult de 1% a economiei mondiale pentru anul acesta. Cei care fac apel la convocarea unui summit special - care ar putea fi ţinut chiar sub forma unei teleconferinţe - spun că efectele geopolitice ale evoluţiilor din luna care a trecut nu au fost încă absorbite şi cu atât mai puţin abordate colectiv.
Rudd, care a fost premierul Australiei în timpul crizei financiare, s-a plasat în fruntea apelurilor la convocarea unui summit, spunând că este nevoie ca lumea să acţioneze în privinţa "incertitudinilor subterane ale pieţei". El a spus că G20 ar trebui să discute despre răspunsul global al politicii publice referitor la virusul în sine şi capacitatea autorităţilor monetare centrale de a face faţă crizelor fluxurilor de lichidităţi care lovesc corporaţiile şi micile afaceri.