Liceeni din Republica Moldova, două medalii de aur, la o prestigioasă olimpiada de robotică
- Angelina Olaru
- 1 octombrie 2024, 12:20
Republica Moldova. Este deja a patra ediție, la care elevi din Republica Moldova revin cu aur, de la cea mai mare olimpiadă mondială de robotică pentru liceeni - „FIRST Global Challenge”. Competiția s-a desfășurat, între 26 și 29 septembrie, la Atena, Grecia, destinată elevilor cu vârste de 15-18 ani.
După patru zile de competiție, colaborare și schimburi culturale, „FIRST Global Challenge 2024” s-a încheiat cu o demonstrație uluitoare de talente, inovație și unitate globală. Ediția din anul acesta a fost dedicată tematicii „Alimentația viitorului” („Feeding the Future”). Competiția a reunit lideri ai generației STEM (promovarea învățării prin experiment), din 193 de țări. Provocarea ediției din anul acesta a fost inventarea unui sistem alimentar global mai durabil. Printr-o competiție acerbă de robotică, participanții au abordat problemele securității alimentare.
„FIRST Global Challenge”, o competiție dură în crearea unor sisteme alimentare durabile
Echipa Republicii Moldova a devenit dublă campioană a Olimpiadei Mondiale de Robotică „FIRST Global Challenge 2024”. Prima medalie de aur a fost acordată alianței câștigătoare, formată din patru echipe învingătoare, în meciul final al competiției. Tinerii noștri au obținut acest titlu, în alianță cu echipele din China, Madagascar și Insulele Cook.
Cea de-a doua medalie de aur – „Ustad Ahmad Lahori” – obținută de liceenii din Republica Moldova, este la categoria „Inovație în inginerie”. De acest prestigios premiu se învrednicesc doar echipele ce demonstrează creativitate și inovație în construirea unor roboți, pentru executarea aspectelor specifice ale competiției. Acest premiu recunoaște, întâi de toate, designuri unice și inovatoare.
„FIRST Global Challenge” este o competiție mondială anuală, ce reunește liceeni din peste 190 de țări, care oferă soluții excelente, ca răspunsuri la provocările reale, prin intermediul roboticii. Evenimentul promovează educația STEM și încurajează colaborarea interculturală, ajutând elevii să-și dezvolte abilități tehnice, promovând munca în echipă. „FIRST Global Challenge” este și o platformă ce creează o comunitate globală a tinerilor inovatori, care generează schimbări pozitive în lume.
Cine sunt elevii campioni mondiali din Republica Moldova
Victoria Republicii Moldova în context global se datorează unei echipe de 12 elevi de la Tekwill Academy Kids, din mai multe licee din Chișinău, precum și unor mentori excelenți.
- Vladimir Corduneanu – Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Chișinău
- Cristian Romanciuc – Liceul Teoretic „George Meniuc”, Chișinău
- Mihai Marandici – Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău
- Marta Guțu – Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău
- Sabina Pavlov - Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău
- Sanda Bostan - New School, International School of Georgia, Tbilisi, Georgia
- Alexandru Cernăuțeanu - Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău
- Cristian Stăvilă - Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău
- Cătălin Mărgineanu - Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Chișinău
- Cristian Andrieș – Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău
- Ion Pavelescu – Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești, Chișinău
- David Bragarenco – Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău
- Florin Cazac - mentor, Tekwill Academy Kids, Chișinău
- Veronica Eșanu - mentor, Proiectul „Tehnologiile Viitorului”
- Liliana Beleac - mentor, Centrul de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”
Ministrul Dan Perciun caută soluții de a opri, cât se poate, exodul creierilor
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării din Republica Moldova, a felicitat elevii campioni. „Felicităm echipa națională de robotică pentru acest rezultat extraordinar și îi mulțumim că ne-a făcut să trăim din nou sentimentul de mândrie! Noi, la Ministerul Educației și Cercetării, vom susține dezvoltarea abilităților tehnologice și creativității elevilor din Republica Moldova, oferindu-le oportunități de învățare și creștere profesională, comparabile cu cele din alte țări. Rezultatele remarcabile obținute de echipa națională de robotică ne dovedește cât de importantă este formarea unei generații de tineri pregătită pentru provocările și oportunitățile unei lumi globalizate și în continuă schimbare”.
Republica Moldova, unul dintre statele cu cei mai bine pregătiți elevi în domeniul TIC
Elevii campioni din Republica Moldova sunt conștienți de excelenta lor pregătire în domeniul tehnologiilor informaționale (TIC), dobândită în cadrul unor instituții preuniversitare din Chișinău, cu dascăli de care și-ar dori oricine. Ei au mărturisit organizatorilor următoarele:
Vladimir Corduneanu, membru al echipei: „Obținerea medaliei de aur la „FIRST Global Challenge”, pentru inovație în inginerie este un vis împlinit. Competiția a fost plină de emoții. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați din toată lumea. Am învățat cât de important este să nu renunți niciodată și să comunici deschis atât cu colegii de alături, cât și cu cei din tabăra opusă”.
Marta Guțu, membră a echipei: „Sunt mândră să fac parte din această echipă extraordinară și sper că succesul nostru va inspira fetele din Republica Moldova să-și urmeze pasiunea pentru știință și tehnologie. Avem nevoie de mai multe fete în inginerie. Nimic nu este imposibil!”
Elevii de peste Prut, printre cei mai medaliați, de ani de zile, la olimpiada mondială de robotică
De la debutul competiției, din 2017, echipa de robotică a elevilor din Republica Moldova participă la „FIRST Global Challenge”. În 2018, selecționata noastră a obținut o medalie de bronz, la competiția din Mexic. În 2019, echipa basarabeană a câștigat trei medalii de aur, în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În 2022, a revenit acasă, cu o altă medalie de aur, din Geneva, Elveția, iar în 2023 – cu o medalie de aur și una de argint, din Singapore.
Participarea liceenilor din Republica Moldova la olimpiada mondială respectivă de robotică a fost posibilă, grație sprijinului din cadrul proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, din 2017. Ediția din acest an a mai fost susținută de Premier Energy Distribution și General Asigurări, care au sprijinit participarea echipei naționale și la edițiile anterioare ale evenimentului. De asemenea, FabLab Chișinău și Universitatea Tehnică a Moldovei au oferit spațiu pentru pregătire și suport în procesul de construcție a terenului pentru misiunile robotului. Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, care este implementatorul programului național de robotică educațională în țară, a coordonat participarea echipei și a asigurat partea logistică și organizatorică.