Statul român a încasat în 2021, aproape 1,6 miliarde de lei din impozitul pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de gaze naturale. Situația nu se va repeta și anul acesta, deoarece o lege din luna aprilie îi obligă pe producători să vândă la un preț stabilit de Guvern.
Liberalizarea pieței de energie, dar și scumpirea gazelor naturale pare a fi fost mană cerească pentru statul român. În anul 2021, la bugetul de stat au ajuns 1,591 de miliarde de lei din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale. Suma este dublă față de încasările similare din anul 2020.
Previziunile au fost date peste cap
Evoluția de pe piața gazelor a dat peste cap previziunile Guvrnului. Pentru 2021, executivul a bugetat încasări de 790 milioane lei din supraimpozitarea producătorilor români de gaze, estimare majorată la 892 milioane lei la ultima rectificare bugetară. Scumpirile galopante au dus însă la încasări de 1,591 miliarde lei.
Asta în condițiile în care producția totală de gaze naturale a României a scăzut ușor anul trecut față de 2020, cu 1,1%, conform INS, iar importurile de gaze s-au majorat cu 68%, scrie profit.ro.
Potrivit sursei citate, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) arăta în luna martie că, doar în producția offshore de gaze din România, rata efectivă de impozitare a veniturilor obținute (impozit suplimentar plus redevențe) a fost per total de 51% în primele trei trimestre din 2021 și a urcat la 78% în ultimul trimestru din 2021, ca urmare a scumpirilor.
O nouă lege
Situația nu se va mai repeta și în 2022, chiar dacă ascensiunea prețurilor a continuat pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și al sancțiunilor. Asta, deoarece la 1 aprilie a intrat în vigoare o nouă lege care obligă producătorii să vândă la prețuri stabilite de Guvern.
„Producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum
Pentru vânzarea gazelor naturale către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, preţul stabilit este de 250 lei/MWh“, se arată în lege..
Producătorii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi cuprinse între 1 şi 5% din cifra de afaceri anuală.