Liberalii vor sa treaca in opozitie!

Liberalii vor sa treaca in opozitie!

Organizatia din Capitala a PNL sustine intrarea partidului in opozitie, a anuntat astazi liderul filialei Ludovic Orban, apreciind ca este necesara o analiza a rezultatelor referendumului si strategia viitoare.

Orban a facut aceste declaratii dupa sedinta extraordinara a Consiliului de conducere al PNL Bucuresti in care au fost analizate rezultatele referendumului in Capitala.

„Consiliul de Coordonare al PNL Bucuresti, reunit astazi in sedinta de analiza a rezultatelor referendumului din 19 mai a adoptat o rezolutie prin care se arata ca PNL si-a facut datoria in calitatea sa de principal partid de guvernare. Referendumul din 19 mai a demonstrat nevoia populatiei de a pune capat unui conflict politic prelungit, conflict provocat si intretinut de Traian Basescu”, a declarat Orban.

In decizia conducerii PNL Bucuresti se arata ca PNL si-a facut cu prisosinta datoria ca principal partid de guvernamant, indeplinindu-si obiectivele asumate fata de cetateni si ca nu are ce sa-si reproseze in ceea ce priveste buna guvernare din Romania.

Referindu-se la referendum, liderul PNL Bucuresti a spus ca liberalii respecta vointa populara, dar considera necesara analiza motivatiilor care au determinat aceste rezultate. In opinia sa, nu este posibil niciun compromis in raport cu programul de guvernare, cu niciun partid.

„Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM. In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in opozitie”, a mai spus vicepresedintele liberal. In decizia conducerii PNL Bucuresti este apreciata ca "necesara si fundamentala o dezbatere larga in partid, care sa inceapa cu convocarea Delegatiei Permanente, care sa analizeze rezultatele rereferendumului si strategia viitoare a partidului".

Intrebat sub ce forma va putea trece PNL in opozitie, Orban a raspuns sec: „Nu as vrea sa intram in detalii tehnice. Sunt o serie de motive care au stat la baza acestei decizii”. De asemenea, chestionat cu privire la viitorul guvern in conditiile in care PNL trece in opozitie, Orban a spus: „Nu sunt futurolog”.

In ceea ce priveste referendumul, liderul PNL Bucuresti a spus ca rezultatul acestuia nu este esecul PNL.

REACTII

PNL Buzau: Propunerea lui Orban, dezavuata

Presedintele PNL Buzau, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca propunerea lui Ludovic Orban ca formatiunea liberala sa treaca in opozitie este o decizie "luata la cald" si crede ca aceasta nu-si va gasi corespondent in realitate.

Liderul liberalilor buzoieni a adaugat ca, pentru ca PNL sa ia o astfel de hotarare, de intrare in Opozitie, trebuie discutat in amanunt, iar hotararea trebuie luata in Delegatia Permanenta a partidului.

"E o decizie a Biroului Politic Bucuresti. Asta nu inseamna ca PNL va iesi de la guvernare. Nu cred ca se poate pune in discutie aceasta problema", a spus Neagu.

Petre Emanoil Neagu a mai precizat ca PNL va analiza situatia dupa referendumul de sambata, apreciind ca "de luni Romania va intra in normalitate, iar presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni nici mai puternic, nici mai slab decat inainte de suspendare".

Presedintele PNL Buzau a mai precizat ca are speranta ca Traian Basescu va respecta Constitutia, iar institutiile statului isi vor face datoria in slujba cetatenilor.

"Deciziile nu se iau la cald, ci in urma unei analize atente si corecte. Cred ca PNL e si va ramane la guvernare pana in 2008, cand vom vedea ce spune electoratul daca ne-am facut sau nu treaba", a conchis liderul PNL Buzau.

PNL Prahova: Trecerea in opozitie, discutata in filiala

Presedintele PNL Prahova, deputatul Adrian Semcu, a declarat astazi ca, dupa intrunirea de saptamana viitoare a BPC al partidului, se va aduce in discutie, in cadrul filialei Prahova, ideea lansata de Ludovic Orban privind trecerea PNL in opozitie

"Aceasta este parerea presedintelui PNL Bucuresti. Vom discuta in Biroul Politic Central aceasta idee, intrucat Biroul Politic Central este reprezentativ pentru aproape toate judetele, dupa care vom lua o decizie si la nivelul filialei Prahova, a declarat Semcu.

Presedintele PNL Prahova a tinut sa precizeze ca PNL nu a dorit cu orice pret demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte, ci a vrut doar sa-i arate presedintelui un cartonas galben pentru atitudinea sa fata de premierul Tariceanu si fata de PNL.

"Noi nu suntem cei care am dorit neaparat demiterea presedintelui Traian Basescu. I-am dat un cartonas galben, pentru o perioada de 30 de zile, pentru a-i atrage atentia asupra comportamentului sau fata de premierul Calin Popescu Tariceanu si fata de PNL in general. Acest lucru s-a vazut si in campania pentru referendum, pe care noi am practicat-o doar prin afisaj si nu am participat la mitinguri alaturi de PSD si PRM", a spus Adrian Semcu, care este membru delegat pe regiuni de dezvoltare in Biroul Politic Central (BPC) al PNL.

PNL Mures, de acord cu trecerea in opozitie

Vicepresedintele PNL Mures, consilierul judetean Teodor Giurgea, precum si consilierul local Pop Liviu s-au declarat, duminica, de acord cu propunerea lui Ludovic Orban, de trecere a PNL in opozitie, ultimul optand chiar pentru alegeri anticipate.

"Eu sunt unul din cei care au sprijinit acest demers. Din luna noiembrie am spus in Biroul Permanent al alesilor locali ca de 1 ianuarie 2007 cea mai buna strategie ar fi intrarea PNL in opozitie, indeplinindu-ne obiectivele mari, precum intrarea in UE. Oricum, Alianta nu functiona din celalalt noiembrie, iar PNL a incasat-o prea mult", a spus Giurgea, adaugand ca, de fapt, din aprilie 2005, PNL a inceput sa "incaseze".

Vicepresedintele PNL Mures a spus ca ar fi trebuit ca PNL sa iasa de la guvernare si sa ramana PD, care avea si presedintele, si ministri foarte buni.

Consilierul local PNL din Targu Mures Liviu Pop, membru in Biroul Permanent PNL Mures, a apreciat ideea lui Orban drept "o idee buna".

Hasotti: Ma mir ca Ludovic Orban nu si-a asumat mai transant erorile din campanie

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat astazi ca se mira ca Ludovic Orban nu si-a asumat "mai transant" erorile din campanie si a apreciat ca iesirea PNL de la guvernare ar fi un gest foarte util, dar riscant.

Hasotti a amintit ca el a propus trecerea PNL in opozitie inca din septembrie 2006. "Am cerut insistent si in ianuarie 2007, si dupa Congres, sa intram in opozitie, dar am fost singur. n primul rand, rezultatul referendumului este cat se poate de clar. PNL trebuie sa recunoasca ca a facut o eroare atunci cand a dat satisfactie lui Traian Basescu, care a facut tot posibilul sa fie suspendat. In al doilea rand, faptul ca mai mult de jumatate dintre sustinatorii PNL au votat impotriva suspendarii este si o consecinta a campaniei defectuoase coordonate de staff-ul de campanie condus de Ludovic Orban. Ma mir ca Ludovic, asa cum il stiu eu, nu si-a asumat mai transant erorile din campanie", a afirmat senatorul liberal.

Puiu Hasotti a precizat ca, in aceste conditii, va reflecta asupra posibilitatii iesirii de la guvernare.

"Cred ca nu trebuie sa luam decizii pripite, dat fiind ca datele problemei sunt cu totul altele. Reflectez si eu asupra acestei posibilitati. In politica, greselile se repara, nu se razbuna. Noi trebuie sa reparam greseala. Cred ca iesirea de la guvernare ar fi un gest foarte util, dar riscant. Din toate punctele de vedere, in special al instabilitatii politice. Trebuie sa reflectam, sa ne asumam greselile si sa mergem mai departe, nu stiu daca la guvernare sau in opozitie. Un principiu fundamental al democratiei, care nu este aplicat, spune ca minoritatea isi recunoaste infrangerea, iar majoritatea trebuie sa reflecteze daca minoritatea nu cumva a avut dreptate", a mai precizat Puiu Hasotti.

UDMR, merge inainte Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat astazi ca fiecare partid trebuie sa-si faca o analiza serioasa in legatura cu rezultatele referendumului din 19 mai si a apreciat ca in perioada urmatoare este nevoie de un guvern stabil.

"Problema mea ar fi ca e nevoie de o majoritate guvernamentala stabila, si nu una ocazionala", a spus Marko Bela, comentand astfel propunerea lui Ludovic Orban de intrare a PNL in opozitie.

Marko Bela a precizat ca UDMR va face propria analiza privind rezultatele referendumului. El a adaugat ca, dupa aceasta analiza interna a Uniunii, este posibil ca UDMR sa discute si cu PNL despre referendum.

Prioritatea PLD, preluarea electoratului PNL Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat azi, intr-o conferinta de presa, ca prioritatea numarul unu a formatiunii este preluarea electoratului PNL si ca in perioada urmatoare urmeaza discutii pentru crearea polului de dreapta.

Flutur a declarat ca prioritatea "numarul unu" a formatiunii liberal-democrate este preluarea electoratului PNL, care, conform rezultatului referendumului, se indreapta mai degraba spre formatiunea liberal-democrata decat spre liberali, prin optiunile de vot.

„Prioritatea noastra numarul unu, de maine, este preluarea electoratului liberal. In aceasta perioada, o buna parte a electoratului PNL este dezamagit de ceea ce a facut partidul si majoritatea au aratat ca nu doresc sa mearga cu ei, si deci sunt pe zona noastra”, a explicat Flutur.

Liderul PLD a aratat ca PLD isi doreste sa faca parte „dintr-o majoritate care sa sustina proiectele anuntate de Traian Basescu", din care fac parte modificarea Constitutiei, votul uninominal, legea lustratiei, iar partidele care doresc sa sprijine aceste proiecte „trebuie sa isi faca o analiza foarte atenta in perioada urmatoare”.

„Unele partide, precum PSD, vor avea discutii si framantari interne si trebuie sa se gandeasca daca vor merge sa sustina ceea ce doreste populatia sau vor plati la urmatoarele alegeri si cred ca isi vor revizui comportamentul pe scena politica”, a continuat liderul liberal-democrat.

Gheorghe Flutur a aratat ca, in perioada urmatoare, va trebui ca partidele care au sustinut proiectul presedintelui Traian Basescu sa inceapa discutiile pentru crearea polului de dreapta in Romania, „pentru ca referendumul sa nu ramana doar o victorie de palmares”.  

 

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News