Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii discută STRATEGIA înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU vrea PNL la guvernare – surse | Exclusiv EvZ
Liberalii discută STRATEGIA înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU vrea PNL la guvernare – surse | Exclusiv EvZ

Liberalii discută STRATEGIA înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU vrea PNL la guvernare – surse | Exclusiv EvZ

Liberalii s-au întrunit în Biroul Executiv, joi, la ora 11.00, după ce moțiunea de cenzură a fost votată, ieri, în plenul reunit și Guvernul Grindeanu a picat. Ei discută azi despre strategia pe care o vor avea înaintea consultărilor de luni de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis în vederea noului Executiv. Chiar dacă public a anunțat că susține varianta intrării la guvernare printr-o majoritate anti-PSD împreună cu alte partide din Opoziție, liderul PNL, Ludovic Orban, nu ar fi dispus la o astfel de variantă, au spus surse liberale, pentru EVZ.

În schimb, noul președinte al PNL ar fi dispus la varianta alegerilor anticipate, în speranța că va obține ulterior un mandat de parlamentar, au precizat sursele pentru EVZ. Prin urmare, liberalii s-ar putea să nu aibă nicio propunere a unui premier din partea PNL la consultările de luni cu șeful statului. 

Părerile sunt împărțite în interiorul partidului. Unii liberalii susțin varianta rămânerii în opoziție pentru a nu deconta acum greșelile scurtei guvernării a PSD. În plus, sursele liberale au explicat EVZ că în cazul în care majoritatea PSD-ALDE ar guverna pe o perioadă mai îndelungată, atunci liberalii ar putea exploata mai ușor valul de nemulțumire creat împotriva conducerii de stânga, lucru care ar ajuta PNL și pe Klaus Iohanni în preajma alegerilor prezidențiale din 2019 și parlamentarele din 2020. Alți liberali sunt de părere că dacă ar lăsa PSD-ALDE să guverneze până la capăt, pe toată perioada de 4 ani, atunci erorile guvernării de stânga ar fi mult mai ample și mult mai greu de corectat prinr-o guvernare de dreapta.

Ludovic Orban va asculta părerile tuturor colegilor în ședința de azi a Biroului Executiv care este încă în desfășurare și își va exprima opinia la final, au spus sursele din partid, pentru EVZ.

Șeful liberalilor a explicat, ieri, după adoptarea moțiunii de cenzură prin care a căzut Guvernul Grindeanu, care sunt pașii pe care îi va face PNL în vederea consultărilor de la Cotroceni: "Am decis demararea unui proces amplu de consultare în PNL. Mâine la ora 11 am convocat biroul executiv pentru a evalua care sunt variantele pe care mergem. În baza acestei evaluari vom trimite către toate organizațiile PNL temele pe care să se pronunțe. După consultări vom avea o reuniune a Biroul Politic Național, luni dimineață, și vom decide strategia cu care mergem la Cotroceni", a spus Orban, citat de Realitatea TV.

Orban a evitat să precizeze care este strategia PNL pentru consultările de la Cotroceni, deoarece în momentul alegerii sale a promis că nu va lua decizii de unul singur, ci își va consulta colegii în toate deciziile.

"PNL este pregătit în orice moment să își asume guvernarea. Evident, nu vom accepta să guvernăm în orice condiții. Obiectivul este ca țara să nu mai fie condusă de PSD. Nu putem conlucra cu bucăți din PSD. E prematur să deschidem discuția. Adversarul nostru este partidul despre care nici nu mai știm dacă e la guvernare", a precizat șeful liberalilor.

Potrivit lui Orban, după votul de azi s-a văzut că PSD și ALDE nu mai au majoritatea în Parlament și că situația de azi este diferită față de cea de după Alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut.

"Situația de azi este diferită față de cea de după alegeri. Cei care au primit votul și-au bătut joc de votul oamenilor. Azi s-a văzut limpede ca cele 2 formațiuni nu mai au majoritate absolută în Parlament. Constatăm că această coaliție toxică nu mai deține majoritatea, ceea ce poate îi va permite președintelui Iohannis o mișcare mai mare în alegerea premierului".

Șeful PNL a adăugat că partidul liberal ar putea intra la guvernare doar dacă e posibil în actuala structură politică un Guvern fără PSD. Altfel, soluția anticipatelor "rămâne cea mai serioasă" deoarece cetățenii ar trebui să își spună punctul de vedere asupra celor care ar urma să guverneze

"Rămân la solutia anticipatelor care mi se pare cea mai serioasă și care ar putea duce la o nouă reprezentare", a declarat Orban.

USR a anunțat ieri că va susține un nou Executiv, format din majoritatea partidele de opoziție precum PNL-PMP și UDMR și minorități, cu condiția ca portofoliul la ministerul Justiției să revină USR, iar premierul nominalizată să fie o persoană integră, credibilă. USR mai vrea garanții pentru schimbarea legii alegerilor local, în așa fel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi. Surse din partid au spus pentru EVZ că nu vor propune un premier la consultările de luni de la Cotroceni, având în vedere că USR este o formațiune care a luat 9% la parlamentare.

Parlamentarii din opoziție au lăsat ieri să se înțeleagă că este posibilă o majoritate anti-PSD. „Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă și guvernarea. Decizia este la Iohannis”, a apreciat fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP