Liberalii au și ei un „vlad-voiculescu” al lor, pe Virgil Popescu, de la „Energie”
- Mirel Curea
- 17 ianuarie 2022, 08:30
Gata, este o certitudine, românii plătesc cele mai mari prețuri din Europa la energie! Toate semnalele de alarmă trase din vreme de câțiva specialiști s-au dovedit a fi zadarnice. Dezastrul a început din luna august 2021. Atunci, fără nicio legătură cu vreo cauză obiectivă prețurile la gaze și la energia electrică au început să crească. În condițiile în care 80% din necesarul de gaze este acoperit de producția internă, este ne neînțeles creșterea sălbatică a prețurilor.
Nu voi intra în detalii împănate cu cifre, procente, creșteri grafice și estimări cu privire la efectele economice ale liberalizării pieței de energie. Este limpede pentru oricine că o scumpire sălbatică a gazului și curentului electric vor genera o scumpire la fel de crâncenă a pâinii coapte într-un cuptor care se încinge cu gaze sau curent. La fel, cu leguma coaptă într-un solar încălzit, la fel cu carnea animalului crescut într-o hală încălzită și ea, apoi transformată în mezel fabricat tot pe bază de consum de energie. Nu-mi vine în minte vreun produs al activității economice umane care să nu se obțină pe bază de consum de energie.
Nu voi insista de asemenea nici pe descrierea lanțului de complicități guvernamentale transpartinice, care au făcut din români, cetățenii celei de a doua cele mai bogate țări europene în resurse energetice, cea mai împovărată națiune a continentului de costurile facturilor la energie. Nu mă voi opri decât la un singur responsabil, la ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu. O catastrofă, în cel mai bun caz, dacă nu cumva este o catastrofă cu cheiță. De ce spun asta? A prezentat liberalizarea prețului la gaze drept o veritabilă binecuvântare pentru populație, atunci când a declarat public că „Prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piața va fi complet liberalizată”. Mai mult, a dat asigurări că: „Inclusiv la iarnă prețul va fi mai mic decât achiziționează în acest moment furnizorii de pe piață și ne vom asigura că această scădere de preț se va regăsi și în facturile românilor, ale clienților casnici”.
De ce spun „cu cheiță”? Pentru că dacă populația a avut grijă să o mintă sfruntat - este imposibil să nu fi știut de la specialiștii ministerului Energiei care va fi efectul liberalizării - o cu totul altă atitudine a arătat-o față de cei care se pricopsesc pe seama sărăcirii românilor. Să vedem, ce grijă avea ministrul liberal al Energiei, în 31 decembrie, pe ultimul centimetru al ultimei sute de metri? Răspunsul îl găsim în Monitorul Oficial din acea dată, sub forma OUG 143/2021, „pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012”.
Pentru ca furnizorii de energie să nu cumva să sufere, dacă beneficiarii aflați în căutarea unor tarife ceva mai rezonabile ar renunța înainte de termen la contractele de furnizare, la inițiativa ministrului Energiei, Virgil Popescu, Guvernul Ciucă a decis grijuliu, pe principiul haiduciei inverse, aceea care ia de la săraci ca să dea la bogați, ca furnizorii să fie despăgubiți de beneficiarii care renunță la serviciile lor.
Nu discut despre temeinicia legală a acestei prevederi, din perspectiva dreptului contractual, are cine să o facă mult mai bine decât mine, ci din aceea morală. Asta era grija guvernului, ca în plină panică declanșată de valul scumpirilor demente, să pună la adăpost șacalii, nu victimele. Nu românii aflați în așteptarea facturilor, a condamnărilor la o sărăcire și mai adâncă, erau grija lui Virgil Popescu, a guvernanților lui Nicolae Ciucă, ci beneficiarii jafului.
Paradoxal, deși parteneri aflați la guvernare, pesediștii nu au mai nimic de spus. Cu mici excepții, se fac preocupați de altele. Deși de stânga, adică teoretic preocupați prin definiție de omul amărât, mimează preocuparea pentru tot felul de soluții prostești, compensări, reduceri de tva-uri și alte frecții la proteză, ca să nu-i supere pe liberali cu vreo inițiativă de plafonare a prețurilor, singura soluție reală, așa temporară cum ar fi ea. Sunt mai rău decât liberalii, care au găsit recent soluția la o altă catastrofă de talia lui Virgil Popescu, aceea care s-a aflat în fotoliul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe care cu riscul ruperii coaliției l-au trimis la plimbare.
Sigura rămasă alături de români nu pare să mai fie decât Constituția. Ea stabilește la Art. 35 că „Statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale, în concordanță cu interesul național”. Dar cine să o citească, să o înțeleagă și să mai și țină cont de ea?