Liberalii au reevaluat traseismul după doar 3 luni

Liberalii au reevaluat traseismul după doar 3 luni

Înainte de prezidențiale, liberalii nici nu voiau să audă de traseism. Acum s-au răzgândit, dar nu au prea mult succes în racolări.

În timpul campaniei, dar și după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis, liberalii susțineau că nu vor forma majorități prin racolarea de parlamentari de la alte partide. În doar trei luni, ei și-au schimbat punctul de vedere.

Luni, Teodor Atanasiu recunoștea că este dificil să faci o majoritate politică fără așa-zișii traseiști politici. „Având în vedere actuala componență a Parlamentului României, (...) e destul de greu să faci o majoritate parlamentară fără acești traseiști politici”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

La sfârșitul lunii ianuarie, co-președintele formațiunii Alina Gorghiu, spunea că nu se negociază venirea unor parlamentari în PNL: „Nu negociem venirea unor parlamentari în PNL, nu se acceptă traseiști și nu se negociază voturi la moțiunea contra poziții executive”. Între timp, și ea s-a răzgândit, așa cum reiese din declarația sa de pe 20 martie: „Astăzi se discută cu toți parlamentarii, se discută inclusiv cu oameni din PSD. (...) Nu vreau să avansez cifre, ar fi o greșeală să mai anunţăm termenul când vom avea majoritate parlamentară”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, mai mulți parlamentari au venit în PNL și alții, mai ales parlamentari de la UNPR, susțin că au fost abordați de liberali pentru a schimba partidul.

Vanghelie-Geoană, partid bidon

Acolo unde nu s-au abordat negocierile directe, s-a încercat ruperea PSD prin folosirea lui Mircea Geoană și a lui Marian Vanghelie. Acestea au fost confirmate de Geoană. „Această discuţie există și ea a fost confirmată și de doamna Gorghiu și de domnul Blaga, o confirm și eu”, a spus Mircea Geoană.

Dacă la începutul sesiunii parlamentare, PNL susținea că va putea construi o majoritate parlamentară în scurt timp, acest deziderat pare departe de adevăr. Astfel, grupurile PSD-UNPR și PCPLR au împreună 210 deputați din 394, în timp ce PNL are 114 membri la Camera Deputaților. Chiar dacă în cazul extrem, alături de PNL ar veni și minoritățile, UDMR, parlamentarii din grupul Popular și Democrat și neafiliații, PNL ar avea nevoie, la Cameră, tot de 24 de parlamentari. La Senat, majoritatea guvernamentală este mai fragilă: PNL mai are nevoie doar de 5-6 senatori pentru a o răsturna.

Parlamentari cu vocație liberală

După câștigarea alegerilor prezidențiale, PNL a primit în rândurile sale parlamentari din toate părțile:

● Pe 1 februarie au trecut la PNL 6 parlamentari: Nicolae Alexandru (PC), Aurelian Mihai (independent), Dumitru Ovidiu Ioan(neafiliat), Teodor Paleologu, Gunia Dragoș (neafiliat) și Dumbrăveanu Paul (PC-PLD)

● Pe 5 februarie: Andrei-Liviu Voloșevici (senator PMP)

● Pe 11 februarie Corneliu Popescu (senator PPDD)

● Pe 16 februarie: Liviu Titus Pașca(fost senator PC-PLR)

● Pe 4 martie: Mihai Tararache (fost deputat PPDD) și Florin Secară (fost deputat PMP).