Pandemia a lovit cumplit turismul european. Ca să salveze ce se mai poate din sezonul estival 2020, șase țări din UE au aruncat la gunoi normele europene și au în vedere încheierea unor acorduri bilaterale.
Se vorbește, de coridoare turistice și clienți indezirabili. Dim câte se pare, italieniilor și spaniolilor nu li se va permite să iasă din țările lor. Toate informațiile vin de la publicația Efimerida ton Syntakton din Grecia:
“Spre crearea unui mini Schengen se îndreaptă şontâc-şontâc Uniunea Europeană, în perspectiva ridicării treptate a măsurilor restrictive, oferind ceva speranţe pentru salvarea sezonului turistic de anul acesta.
Invocând motive de protejare a sănătăţii publice, unele state membre îşi propun să permită, prin acorduri bilaterale, intrarea pe teritoriul lor doar a cetăţenilor din ţările comunitare "pe placul lor". Cetăţenilor ţărilor afectate în mod deosebit de pandemia de coronavirus le va fi interzis să treacă graniţele.
Începutul a fost făcut de Austria, al cărei guvern a anunţat că se află în discuţie cu Germania - cu cine alta?- pentru încheierea unui acord bilateral. Prin acest acord dintre Viena şi Berlin, turiştii germani vor putea vizita în mod liber Austria.
Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru cetăţenii austrieci care doresc să viziteze Germania. În desfăşurare se află, de asemenea şi discuţiile pe care Croaţia, care deţine preşedinţia UE până la sfârşitul lunii iunie, le poartă cu Cehia, Austria şi Ungaria pentru crearea unor "coridoare sanitare" pentru turiştii din sezonul estival, coridoare de care vor beneficia cetăţenii unor state-membre "alese".
Pe lista "neagră" a acestor acorduri este de aşteptat să se afle în primul rând cetăţenii italieni şi spanioli.
Acest lucru reprezintă însă o încălcare flagrantă a normelor UE cu privire la interzicerea discriminărilor între cetăţenii statelor-membre.
Cu toate acestea, Comisia Europeană, care se presupune că a preluat coordonarea măsurilor pentru combaterea coronavirusului, nu a avut nicio intervenţie pe această temă, promite doar că va propune o serie de linii directoare şi în general se limitează la recomandări generale, ascunzându-se în spatele statelor-membre.
Ideea deţinerii de către fiecare turist a unui certificat de sănătate sau a unui paşaport sanitar, aşa cum l-a numit mai elegant ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, se loveşte de impedimente de natură practică. Cum va fi posibilă eliberarea unor astfel de certificate într-un timp atât de scurt pentru milioane de turişti?”