În timp ce Europa vrea să integreze refugiații, Libanul nu acceptă acordarea cetățeniei libaneze refugiaților palestinieni care trăiesc în această țară de zeci de ani

Ministrul de Externe al Libanului, Gebran Bassil, a declarat faptul că țara sa nu va accepta să acorde cetățenie libaneză "refugiaților palestinieni" ca răspuns la informațiile potrivit cărora guvernul american ar dori ca țările care îi găzduiesc pe aceștia să le acorde cetățenia.

"Chiar dacă întreaga lume este de acord cu naturalizarea, nu vom fi niciodată de acord cu aceasta și, așa cum am învins Israelul prin eliminarea ocupației [din Liban în 2000], îl vom înfrânge în ceea ce privește planul de naturalizare și dreptul de întoarcere va rămâne sacru ", a declarat Bassil într-un interviu acordat ziarului libanez Al Joumhouria.

Ministrul de externe de la Beirut a adăugat că discuția privind problema refugiaților nu este una  nouă și a afirmat că Libanul este obișnuit să răspundă unor astfel de poziții adoptate de Israel și Statele Unite și că a avertizat cu privire la gravitatea acestor poziții.

Mii de persoane sunt înregistrate ca refugiați palestinieni în țările vecine Israelului, inclusiv în Liban și Siria, unde mulți dintre aceștia au căzut victime în războiul civil sirian.

Refugiații palestinieni din Liban au opțiuni de muncă limitate și le este refuzat dreptul de a obține cetățenia acestui stat.

Potrivit datelor Biroului de Statistică al Libanului, numărul refugiaților palestinieni din Liban a fost de 174 422 în anul 2017,aceștia trăind în 12 tabere de refugiați și alte 156 de localități.

Numerele furnizate de autoritățile libaneze contrazic cifrele oficiale publicate de UNRWA, care afirmă că există 449 957 de refugiați palestinieni care trăiesc în 12 tabere de refugiați din Liban.

După înființarea statului Israel și ca urmare a conflictului arabo-israelian din anul 1948, Libanul a ajuns să găzduiască peste 110.000 de refugiați palestinieni care și-au părăsit casele din fosta Palestină. După înființarea Organizației Pentru Eliberarea Plestinei(OEP) în 1964 și după radicalizarea palestinienilor, ce a urmat Războiului de Șase Zile, OEP, pe atunci cu centrul în Iordania, a devenit o forță în mica țară arabă. Marele influx de palestinieni din Iordania de după „Septembrie Negru” a dus la un alt dezechilibru demografic în societatea libaneză, punând presiune pe instituțiile sale democratice înființate prin Pactul Național libanez care reglementa funcțiile din stat repartizate fiecărui cult religios. Până în 1975, refugiații ajunseseră să numere peste 300.000 de persoane și OEP își crease efectiv un stat în stat, în mod deosebit în Libanul de Sud, care atunci juca un rol important în Războiul Civil Libanez.

Surse palestiniene au relatat recent că numărul refugiaților palestinieni din Liban a scăzut la jumătate după ce mulți dintre aceștia au emigrat în țările occidentale.