Leul românesc, salvat?! 600 de milioane de euro, „aruncate” în piață pentru moneda națională

Leul românesc, salvat?! 600 de milioane de euro, „aruncate” în piață pentru moneda națională

Doar într-o singură zi, banca centrală ar fi aruncat în piaţă aproximativ 600 de milioane de euro pentru a întroace din devalorizare moneda naţională.

Acest lucru s-ar fi întâmplat când moneda națională trecuse pe pieţele din Marea Britanie şi America de 4,8066 lei în cursul zilei-nopţii de 27 spre 28 noiembrie, scrie Economica.net.

Abordarea Guvernului este corectă pentru că mai întâi și întâi trebuie să vedem foarte clar care este situația reală a bugetului, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, la o conferință a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Eu cred, o spun de la început, apropo de ce am văzut ieri pe la televiziuni şi aşa mai departe, cum cred eu că s-au distorsionat unele mesaje, că abordarea Guvernului este corectă. Nu putem să le luăm pe toate să le discutăm. Mai întâi şi întâi trebuie să vedem care este situaţia clară a bugetului. Sprijin cu toate forţele ideea de a se termina cu arieratele create de buget pentru că orice întârziere a plăţilor făcute de către buget creează un lanţ de arierate. Scrie asta şi în teorie. Atunci când într-o societate apar arierate uitaţi-vă şi la buget, să nu fie el sursa acestor arierate, acestor întârzieri. Şi apoi dacă din întârzierile acestea mai omori pe câte unul, de unde să îşi ia bugetul resurse? Sau influenţezi creşterea economică", a spus Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul a notat că discuțiile despre deprecierea monedei naționale nu își au rostul dacă deficitul la finalul anului este de 4,4% la finalul anului, așa cum se estimează.

„După care, dacă cifra (deficitului) este 4,4%, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Păi ce rost are să o porţi, nu? Să echilibrezi contul extern când 80% din dezechilibrul extern vine din deficitul fiscal. Orice depreciere a cursului nu face decât rău. Bineînţeles că o să apară cineva să spună: guvernatorul ajută Guvernul. Nu? Păi ajutăm Guvernul, ajutăm ţara. Banca Naţională lucrează cu orice guvern îl dă ţara. Avem acest guvern şi îl ajutăm. Nu este ceva anormal", a afirmat Isărescu.