Parlamentul leton, sau Saeima, a aprobat versiunea finală a unui proiect de lege care interzice predarea în limba rusă la universități și colegii private, începând cu anul 2019.
Nu mai puțin de 57 din cei 100 de deputați din Saeima au votat în favoarea amendamentelor la legea învățământului, elaborată de Ministerul Educației și Științei din această țară. Modificările obligă universitățile și colegiile private, împreună cu cele de stat, să treacă la procesul de predare în limba letonă sau într-una dintre limbile oficiale ale UE, iar limba rusă se află în afara listei.
"Sunt posibile excepții, în anumite cazuri", se afirmă într-o declarație de presă emisă de Saeima. "Limbile oficiale ale UE vor putea fi folosite pentru programele la care se înscriu studenți străini care învață în Letonia, precum și pentru programele implementate în baza tratatelor internaționale și a proiectelor UE".
”Nu mai mult de o cincime dintre cursurile predate pot fi predate într-o limbă străină ", se afirmă în declarația parlamentului. Ministerul a elaborat o reformă a sistemului educațional, astfel încât școlile minorităților etnice vor fi obligate să predea majoritatea disciplinelor din limba letonă. Limba rusă va fi admisă doar pentru câteva cursuri, precum și pentru cursurile legate de cultură și istorie. Implementarea treptată a reformei va începe în anul universitar următor și urmează să fie finalizată până la 1 septembrie 2021. Aceste planuri au provocat un val de indignare în rândul letonilor vorbitori de limbă rusă, care reprezintă aproximativ 40% din populația țării.