Guvernatorul Băncii Centrale din Letonia insistă că nu va demisiona din funcție, pentru că acuzațiile ce i se aduc sunt false și susține că a fost amenințat cu moartea.
Vorbind cu jurnaliștii după ce a fost reținut de polițiști pentru 48 de ore, fiind acuzați de mită, lmar Rimsevics, care conduce Banca Letoniei din 2001 și este și membru al Consiliului de administrație al Băncii Central Europene, a spus că nu va renunța la post, pentru că nu este vinovat de nimic din ce este acuzat.
Guvernatorul susține că acuzațiile - care vin în același timp cu un raport al Trezoreriei americane, referitor la practici de spălare a banilor la ABLV, una dintre cele mai mari bănci din țară - sunt parte a unui atac coordonat asupra sistemului bancar din Letonia. El a adăugat că a anunțat poliția despre amenințările că va fi împușcat, scrie Finanacial Times.
Un raport publicat de AP arată că oficialii băncii Norvik din Letonia au dezvăluit că Rimsevics și un colaborator al său au cerut o mită de 100.00 de euro. Rimsevics a negat aceste informații. Această acuzație este separată de cele pentru care guvernatorul a fost arestat sâmbătă dimineața. El a declarat că Banca Norvik are probleme financiare și a avut pierderi imense în 2016.
Premierul leton, Maris Kucinskis, a mai spus, azi, că nu poate exclude că acuzațiile împotriva lui Rimsevics sunt „o tentativă de a distruge reputația statului leton”. Ar trebui ca aurotiățile anticorupție să aibă dovezi în acest sens.
Dar băncile letone au cerut agențiilor de reglementare din Europa să intervină direct în criza bancară, care riscă să se agraveze, ridicând semne de întrebare în legătură cu limitele UE în supravegherea unor probleme precum încălcarea sancțiunilor sau spălarea banilor.
Asociația Băncilor Comerciale din Letonia a făcut un apel pentru implicarea „imediată și directă” a BCE, având în vedere acuzațiile Trezoreriei americane că ABLV, a treia cea mai mare bancă din țară, este angajată „într-o spălare de bani organizată”, inclusiv pentru grupări ce au legături cu programul balistic al Coreei de Nord.
ABLV, care neagă acuzațiile americanilor, a susținut că nu are probleme cu lichiditățile, dar săptămâna aceasta a cerut un împrumut de urgență de 97,5 milioane de euro de la Banca Centrală Letonă.
Nota oficială a Trezoreriei arată că intenționează să blocheze accesul ABLV pe piața americană, pentru că în 2017 directorii și managementul băncii au folosit mita pentru a influența oficiali letoni, când au încălcat regulile sau au simțit că afacerile le sunt amenințate.