Matteo Salvini a ieșit slăbit după eșecul partidului său la alegerile din Emilia-Romania. Criticile la adresa sa au început să se înmulțească, inclusiv în propria tabără.
Fără a pune la socoteală concurența altor partide de dreapta care încearcă să profite de această pasă proastă pentru a surclasa Liga.
Marșul asupra Romei al lui Matteo Salvini s-a oprit în Emilia-Romania. Cucerirea acestui bastion istoric al stângii pentru a putea grăbi prăbușirea guvernului trebuia să fie o plimbare lejeră care să îi deschidă larg porțile puterii. Salvini a comis însă greșeala de a personaliza excesiv un scrutin pe care l-a transformat într-un veritabil referendum. Prin aceste alegeri, liderul Ligii nu a pierdut doar ocazia de a deveni președinte al Consiliului de Miniștri, ci și aura de invincibilitate. Aceea de «om forte» care, în doi ani, a obținut victoria în șapte alegeri regionale consecutive și a adus Liga la rangul de prim partid al țării, cu circa 30 % opinii favorabile.
Va fi nevoie de (mult mai) mult pentru ca el să piardă cârma dreptei, pe care o ține cu o mână de fier. Totuși, în interiorul propriei familii politice, sunt tot mai mulți cei care doresc să-l vadă debarcat. Acum este criticat în mod deschis, așa cum o face Umberto Bossi, fondatorul Ligii dat la o parte de Matteo Salvini, care crede că susținătorii Ligii suferă de când aceasta a devenit națională. Mizarea pe naționalism ar fi o strategie perdantă. Această politică și-a arătat limitele în cucerirea Sudului, atât de disprețuit timp de decenii.
Concurența celor de la «Fratelli d'Italia»
În Calabria, cu ocazia scrutinului regional care a avut loc în aceeași zi cu cel din Emilia Romania, candidata partidului muribund al lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, s-a plasat pe primul loc. Liga, care obținuse aici 23 % din voturi la europarlamentarele din 2019, abia a obținut 12 %. Cu doar un punct în fața celor de la Fratelli d'Italia, partidul post-fascist în ascensiune constantă. Insignifiant la alegerile legislative din 2013, cu 1,9 %, depășește deja 11 % în sondaje în acest moment. Liderul său naționalist, Giorgia Meloni, promotor al unui protecționism economic exacerbat, se prezintă deja ca un interlocutor privilegiat al mediilor suveraniste europene și internaționale. Pe data de 3 februarie, Meloni deschidea la Roma așa-numita National Conservatism Conference, reuniunea anuală a fundației Edmund Burke ce dorește să contribuie la apariția unei elite conservatoare. A doua zi, își lua zborul spre Washington și National Prayer Breakfast, influentul eveniment religios organizat în fiecare an de deputații și senatorii americani în prezența lui Donald Trump.
Toate acestea au declanșat comentarii în presa italiană referitoare la dorința Giorgiei Meloni de a-l detrona pe Matteo Salvini de la conducerea dreptei italiene. Ea dorește să își facă auzită vocea și refuză rolul de figurant în prezența liderului Ligii. Ocaziile nu vor lipsi: urmează alte scrutine importante primăvara viitoare. Locuitorii din Campania, Liguria, Marche, Puglia, Toscana și Veneția vor fi convocați la urne. Giorgia Meloni a deja intenția de a profita de acest moment de slăbiciune a lui Matteo Salvini pentru a-și impune candidații în regiunile sudice.
Seducerea tinerilor
Totuși, Liga nu a fost învinsă la nivel național, unde deține în continuare o treime din electorat. În caz de alegeri legislative anticipate, coaliția partidelor de dreapta va triumfa, cu peste 45 % din sufragii. Formațiunea lui Silvio Berlusconi, cu aproape 6 %, este deja prea slabă, și Giorgia Meloni nu este încă suficient de puternică pentru a revendica direcția taberei conservatoare. Și în ciuda eșecului Ligii în Emilia-Romania, Matteo Salvini poate reuși performanța de a-și vedea partidul prezent într-o regiune în care până de curând nu exista. Liga a trecut de la 19,4 % la alegerile regionale din 2014 la 32,1 % în 2020. Aleșii săi sunt deja solid înrădăcinați în zonele rurale și în centrele urbane.
«Nu mă simt învins și, când pierd, energia mea este dublă», le-a spus Matteo Salvini celor care îi anunțau deja declinul, înainte de rezultatele finale din Emilia-Romania. «Va trebui să așteptăm cel puțin 20 de ani pentru a mă vedea epuizat». Pentru a dovedi acest fapt, a început un nou tur al Italiei, cu o primă deplasare la Palermo.
Faptul că nu își recunoaște în mod public eșecurile nu înseamnă că nu trage învățăminte. Pentru a depăși plafonul magic de 33 %, trebuie să seducă tineretul și clasa de mijloc, care acum îi sunt ostile. Așa că a început să abandoneze diatribele împotriva Europei și amenințările cu ieșirea din Zona Euro, care speriau electoratul moderat.
«Punctul său forte este transversalitatea sa, care amestecă pozițiile de dreapta pe teme ca securitatea și imigrația și pozițiile de stânga pe teme ca pensiile» - explică politologul Marco Valbruzzi, de la Universitatea Bolonia. Criza Mișcării 5 Stele este cea a populismului post-ideologic care dorește să transgreseze vechile categorii dreapta-stânga. Populismul nu a murit, dar după revenirea bipolarismului stânga-dreapta, se colorează din nou din punct de vedere politic. Cel de dreapta este în continuare eficace în opinia publică», subliniază Valbruzzi.
Drumul lui Matteo Salvini este presărat cu obstacole, dar este departe de a fi închis.
Traducerea: Ruxandra Lambru - RADOR