Leonardo da Vinci de Walter Isaacson, o carte captivantă despre omul din spatele geniului
- Ionel Sclavone
- 5 aprilie 2020, 06:21
Până să citesc cartea lui Walter Isaacson știam despre Leonardo da Vinci cam ceea ce știe toată lumea, a fost un tip genial, cu mult înaintea epocii sale.
S-a ocupat cu pictura, cu ingineria, cu anatomia, a proiectat tot felul de dispozitive, de la submarin la aeroplan, arme etc. Walter Isaacson prezintă și latura umană a lui Leonardo, motiv pentru care biografia sa îmi pare completă.
Walter Isaacson este un „specialist” în lucrări biografice, între lucrările sale numărându-se cele despre Steve Jobs, Albert Einstein sau Benjamin Franklin. Biografia lui Leonardo da Vinci , foarte bine documentată, are la bază informații din carnetele atribuite lui Leonardo dar și ultimele descoperiri despre viața și opera acestuia.
Cartea ni-l prezintă dintr-o altă perspectivă, nu doar din cea a creatorului care a lăsat o operă inestimabilă ci și a omului, cu trăirile sale, cu sentimentele și temerile sale. E adevărat, Leonardo a fost un geniu, un tip foarte studios, care petrecea ore întregi urmărind păsări în zbor, animale în alergare, cum se reflectă lumina soarelui pe diverse corpuri, în anumite perioade ale zilei. dar a fost și un tip foarte comod, capricios, ușor de distras.
Multe dintre proiectele sale nu au fost niciodată transpuse în realitate pentru că nu a avut răbdare să le ducă până la capăt. Nu puține au fost situațiile în care a abandonat o lucrare deoarece a găsit altceva mai interesant de făcut. Parte dintre sale au rămas nefinalizate, iar acest lucru i-a adus și oareșce neplăceri din partea autorităților.
În schimb a umplut sute de pagini cu observațiile sale, despre cum curge apa, cum funcționează inima umană, cum se contractă mușchii feței unui om în funcție de emoțiile pe care le trăiește, cu desene ale unor războinici fioroși, ale unor arme uriașe sau ale unor orașe ideale. Iar aceste observații și desene ne-au convins că Leonardo da Vinci a fost un geniu al epocii sale.
Leonardo a fost un artist dar și un om de știință, iar îmbinând aceste două trăsături a realizat și ne-a lăsat moștenire capodoperele pe care le admiră o lume întreagă.