Argentinianul se consideră pe jumătate iberic şi vrea să-i vadă în finală pe campionii Europei. El le-a transmis lui Puyol şi lui Pique secretele nemţilor.
Spania şi Germania se iau iarăşi la trântă, după ce, în 2008, şi-au disputat finala Campionatului European, adjudecată de iberici cu 1-0 (gol Fernando Torres). Astăzi, la Durban (ora 21.30, TVR 1), cele două superputeri fotbalistice ale lumii vor lupta pentru un loc în finala Mondialului.
În disputa germano-spaniolă s-a amestecat şi Leo Messi, argentinianul scos din competiţie de nemţi, în faza "sferturilor". Crescut de Barcelona de la fragedă vârstă, Messi se consideră pe jumătate spaniol, dar, mai mult decât atât, nu poate uita umilinţa administrată de nemţi, învingători cu 4-0. În momentul în care colegii săi de la FC Barcelona i-au trimit mesaje de consolare, în mintea sud-americanului a încolţit gândul că ar putea da o mână de ajutor. Messi şi cei opt barcelonezi (David Villa este ultimul sosit) s-au aflat în ultimele zile în contact permanent, prin SMS, Leo încercând să le ofere informaţii despre felul în care evoluează atacanţii şi mijlocaşii lui Joachim Löw.
"Nu vă aruncaţi în atac"
La început, Lionel ţinuse legătura cu colegii de club doar pentru a se felicita reciproc după victorii şi se pregăteau de marele şoc, în care cel mai bun jucător din lume urma să fie rivalul Spaniei. Însă Germania a împiedicat duelul, iar lui Messi i-a rămas doar să se transforme în "agentul 007" al ibericilor.
"Mă simt pe jumătate spaniol, de când joc la Barcelona, adică de mic copil", a spus Messi. Lionel le-a dezvăluit lui Puyol şi lui Pique semnele pe care şi le fac între ei "vârfurile" germane pe teren, i-a sfătuit să-l blocheze pe Schweinsteiger la mai mult de 30 de metri de poarta lui Casillas şi le-a explicat slăbiciunile din defensiva germană.
"Nu vă aruncaţi în atac niciun moment, pentru a nu primi gol foarte repede, ca noi, pentru că asta ar însemna că toată tactica voastră s-ar duce de râpă", i-a povăţuit Leo.
"Lupul" Sergio Ramos şi "Sconcsul" Casillas
Fanii "Furiei roşii" se pot delecta acum şi cu o carte care dezvăluie intimităţi din vestiarul spaniol. Fiecare jucător are câte o poreclă. Portarul Casillas este, după câştigarea titlului european, "San Iker", dar până atunci i se spunea "Sconcsul", ca urmare a faptului că, mai în glumă, mai în serios, mai scapă câte un vânt în vestiar.
Fundaşul central Pique este "Rechinul" sau "Piquenbauer", iar fundaşul de la Real Madrid, Sergio Ramos, se mândreşte cu poreclele "Lupul" şi "Indianul", ambele provenind de la calităţile fizice ale Playboyului din apărarea iberică. Fundaşul stânga Capdevilla este "Zidane", o glumă răutăcioasă referitoare la calităţile tehnice nu tocmai deosebite ale acestuia. Xavi este "Profesorul", dar şi "Părosul", aluzie la zona intimă a mijlocaşului barcelonez.
David Silva este "Poneiul", Iniesta reprezintă "Magul" sau "Acceleratorul de particule", iar lui Fabregas i se spune "Arhitectul". Atacul este format din "Puştiul" Fernando Torres, "Copilul" David Villa şi "Gâgâlicea" Juan Matta.
PERFORMANŢĂ
Iker Casillas, la 58 de minute de istorie
58 de minute. De atâta mai are nevoie portarul Spaniei, Iker Casillas, pentru a stabili un record la naţionala iberică. La actualul turneu final, Spania nu a mai primit gol de 223 de minute, ultima ispravă a unui adversar fiind în meciul câştigat cu Chile, în grupe, cu scorul de 2-1.
Madrilenul se află la numai 58 de minute de recordul de imbatabilitate al buturilor iberice la un Campionat Mondial, performanţă care nu a fost doborâtă de la ediţia din 1950. Atunci, Spania a terminat între primele patru echipe ale lumii, având o serie de 281 de minute fără a primi gol. Meritul nu i-a revenit unui singur portar, ci lui Ignacio Eizaguirre şi Antonio Ramallets, folosiţi în respectiva perioadă fără a putea fi învinşi.
Bărbăţia lui Lukas Podolski
Iker Casillas spune însă că recordul e mai puţin important, comparativ cu pătrunderea Spaniei în finală şi cu câştigarea titlului suprem. Însă admite că, dacă va reuşi să nu primească gol, atunci va fi cu atât mai fericit.
Între timp, ziariştii de la cotidianul "Marca" au încercat să pună la cale un pui de război psihologic, înaintea revanşei, după finala de la Euro 2008, punând în circulaţie un video în care Lukas Podolski apare gol-puşcă în vestiar. Spaniolii fac comentarii ironice la adresa bărbăţiei teutonului cu rădăcini poloneze şi spun că pe cât de dotat este jucătorul german, pe atât este şi forţa de joc a naţionalei lui Löw.
Singurul care rămâne impasibil este selecţionerul Vicente del Bosque. El a declarat că nu va fi nicio dramă dacă Spania nu va câştiga titlul mondial, dar a precizat că echipa lui este bine pregătită mental şi fizic.
Campionatul Mondial: Semifinală21.30 - TVR 1 GERMANIA: Klose, Trochowski, Ozil, Podolski, Khedira, Schwinsteiger, Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng, Neuer. Antrenor: Joachim Löw
SPANIA: Villa, Torres, X. Alonso, Xavi, Iniesta, Sergio, Capdevila, Puyol, Pique, Ramos, Casillas. Antrenor: Vicente del Bosque
Arbitru la centru: Viktor Kassai (Ungaria)
Stadion: "Durban" – Durban
CUM AU AJUNS MARI
Cele două superforţe ale fotbalului mondial au fost construite după reţete identice: fiecare a mizat pe creşterea juniorilor. Joachim Löw a recunoscut că s-a inspirat de la rivali
Întreaga Germanie este în stare de alertă. Celebra caracatiţă Paul, de la acvariul din Oberhausen, a trimis deja acasă naţionala pregătită de Joachim Löw. Visul german de a recuceri coroana mondială după o pauză de 20 de ani pare a fi năruit de predicţia lui Paul, în care germanii au deosebită încredere.
Şi, deşi pare mai degrabă un joc de copii sau o afacere publicitară, Paul a desemnat cu o precizie incredibilă, în precedentele cinci rânduri, rezultatul naţionalei germane. A pus tentaculele pe recipientul cu culorile roşu-galben-negru de patru ori, şi aşa a fost, iar la partida cu Serbia, pierdută de Manschaft, a indicat corect victoria rivalei lui Klose şi compania.
Acum, momentul adevărului dinaintea semifinalei cu Spania s-a transformat în disperare, pentru că, insensibil la spe ranţele fanilor, Paul a pus hotărât tentaculele pe recipientul acoperit cu steagul spaniol.
Specialişti la loviturile de departajare
Germanilor le-ar surâde varianta de a duce meciul la limita dramei, adică momentul loviturilor de departajare, având o mare stăpânire la punctul cu var. Statistica este de partea nemţilor. Luând în calcul numai ultimele trei turnee finale mondiale, însemnând confruntările cu Anglia, de la CM 1990 şi de la Euro 1996, precum şi "sfertul" de finală de la CM 2006, cu Argentina, avem un total de 14 lovituri transformate, fără nicio ratare.
Unitatea provine de la naţionala de tineret
Multă lume s-a întrebat cum a reuşit Germania să revină în prim-planul luptei pentru medalii în ultimii ani, după ce se părea că viitorul nu suna prea promiţător. Joachim Löw a explicat că practic s-a copiat modelul spaniol, care înseamnă o foarte mare atenţie constituirii unor naţionale puternice la juniori şi tineret, pentru a avea baza necesară trecerii la nivel de seniori. La acest Campionat Mondial, selecţionerul neamţ a avut curajul de a lua cinci foşti colegi de la naţionala de tineret, la care s-au mai adăugat Müller, Badstuber şi Kroos, care sunt şi ei foarte tineri.
"Nu am fi ajuns la acest nivel dacă nu am fi copiat modelul spaniol", a recunoscut Joachim Löw, un mare fan al fotbalului iberic.
"Visez să marchez golul care să ne ducă în finală şi, apoi, pe cel care să o facă pe Spania campioană mondială. Germania este un adversar foarte puternic.", DAVID VILLA, atacant în naţionala Spaniei
"Normal că mi-aş dori să egalez recordul lui Ronaldo, însă cel mai important este ca Germania să bată Spania şi să joace pentru titlul mondial.“, MIROSLAV KLOSE, atacant în naţionala Germaniei
PRESTAŢII
Cum s-au metamorfozat Klose şi Podolski
Miroslav Klose şi Lukas Podolski, cei doi oameni de gol din avanposturile germane, se transformă în cei mai periculoşi atacanţi din momentul în care joacă pentru reprezentativa ţării lor, şi nu la echipele de club. Klose a evoluat pentru Bayern München în 37 de partide, în ultimul sezon, şi abia a reuşit să marcheze doar de şase ori.
Nici Podoski nu stă mai bine la Köln, unde, în 31 de apariţii, a punctat de numai trei ori. La turneul final din Africa de Sud, Klose are deja în cont patru reuşite şi se află la numai o lungime de recordul "all-time" de goluri la turneele finale, deţinut de brazilianul Ronaldo, cu 15 reuşite.
Lukas Podoski a marcat de două ori, iar Joachim Löw nu mai este nevoit să ofere nicio explicaţie cârcotaşilor, care înainte de Mondial au criticat convocarea a doi atacanţi ieşiţi din formă. "Klose poate face un meci prost timp de 89 de minute, dar e suficient să marcheze odată şi să aducă victoria", spunea şi legendarul Franz Beckenbauer. Miroslav doreşte enorm să înscrie în poarta Spaniei, pentru a-l egala pe golgheterul competiţiei, David Villa, şi a ajunge la recordul lui Ronaldo.