Siegfried Fink, un botanist german, într-un studiu din 1992 a explicat procesul prin care pigmenții pot fi înlăturați fără a se recurge la disecție rezultând astfel conceptul de lemn transparent.
Cercetătorii au identificat o posibilă alternativă pentru înlocuirea plasticului care crește nivelul de poluare. Prin îndepărtarea pigmenților din plantele lemnoase oamenii de știință au creat un soi de lemn transparent. Conceptul în sine nu este nou. Cercetătorii studiază acest material de mai bine de trei decenii.
Lemn transparent, alternativa viabilă pentru plastic
Siegfried Fink, un botanist german, într-un studiu din 1992 a explicat procesul prin care pigmenții pot fi înlăturați fără a se recurge la disecție rezultând astfel conceptul de lemn transparent.
Zece ani mai târziu, cercetarea a fost preluată de Lars Berglund și aplicată în domeniul științei materialelor în încercarea de a identifica o alternativă pentru plastic. Astfel, conceptul de lemn transparent a devenit realitatea după îndelungi cercetări științifice.
Procesul de producție
Procesul a fost reluat de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, savanții au reușit să creeze foi din lemn transparent care în pofida grosimii reduse sunt mai rezistente și izolează mai bine decât sticla. Procesul de fabricare este extrem de delicat.
În linii mari cosntă în perierea foilor din lemn cu apă oxigenată și ulterior expunerea materialului lemnos la razeșe ultraviolete. De menționat este faptul că grosimea foițelor de lemn nu depășește 3,5 milimetri.
Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) face ca pigmentul maroniu specific lemnului să dispară. Ulterior oamenii de știință aplică o rășină transparentă pentru umplerea orificiilor și astfel apare ceea ce se numește lemn transparent. Lemnul transparent nu punctează doar la capitolul estetică. Rezistența și faptul că izolează mai bine decât sticla face ca acest concept de lemn transparent să devină tot mai tentant pentru marile companii care l-ar putea introduce în prodcuția de masă.
Lemn transparent, materialul cu un viitor promițător
„Cred cu adevărat că acest material are un viitor promițător", a spus Qiliang Fu, cercetătoare în nanotehnologie la Universitatea Forestieră din Nanjing, China, care lucrează la obținerea lemnului transparent. Aplicabilitatea acestui material se extinde chiar și în tehnologiile avansate. Lemnul transparent poate lua locul plasticului în fabricarea display-urilor telefoanelor mobile.
Un studiu recent indică faptul că plasticul și sticla sunt inferioare materialului lemnos. De fapt, producția de lemn transparent ar fi de cinci ori mai eficientă energetic decât cea a sticlei pentru că nu implică atât de multe resurse. Însă, cantitatea de substanțe chimice folosită pentru a obține lemnul transparent este ridicată.
Impactul asupra mediului este mai mare decât sticla, arată o analiză realizată de sciencedirect.com. Însă cercetătorii sunt încrezători că pot îmbunătății procesul de producție, iar noul material are potențialul de a înlocui plasticul și sticla.