Leguma „minune” cu efecte calmante și diuretice. Ce beneficii are

Spanacul de Malabar. Sursa: Tonny Anwar | Dreamstime.com

Încadrată în categoria verdețurilor, o plantă proaspătă se alătură listei alimentelor recomandate pentru a combate arsurile, oferind proprietăți calmante și o bogată cantitate de vitamine benefice pentru sănătate.

Cunoscută popular sub denumirea de Spanacul de Malabar, această plantă aparține categoriei de legume cățărătoare și este încadrată în grupa verdețurilor.

Deși termenul popular include cuvântul „spanac”, Spanacul de Malabar nu face parte din aceeași familie botanică cu spanacul clasic din familia Amaranthaceae.

În schimb, el este încadrat în familia Basellaceae, împreună cu alte 25 de specii. Numele său popular derivă din faptul că poate fi utilizat ca o alternativă excelentă în bucătărie la spanacul clasic.

Spanacul de Malabar, noua plante minune pentru organism

Contrar spanacului clasic, care se cultivă în primăvară și toamnă, Spanacul de Malabar poate fi crescut pe tot parcursul anului agricol. Această specie se adaptează excelent la temperaturi ridicate.

Denumirea „de Malabar” provine din zona de proveniență a acestei plante, și anume, coasta Malabar din India. Spanacul de Malabar este cunoscut pentru consumul frunzelor și a lăstarilor tineri, fiind o legumă apreciată și consumată în mod frecvent.

Includerea Spanacului de Malabar în alimentație aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate. Mucilagiul găsit în frunzele, florile și tulpinile acestei plante este compus din apă și polizaharide. Acest compus se găsește în cantități semnificative în diverse părți ale plantei și este folosit în diferite scopuri terapeutice.

Mucilagiul îndeplinește un rol esențial în menținerea optimă a nivelului de hidratare a plantei. Acționează ca o rezervă privată de apă și nutrienți necesari pentru creșterea și dezvoltarea sa continuă.

Spanacul de Malabar. Sursa: Ducdao | Dreamstime.com

Acesta conferă plantei capacitatea de a rezista la temperaturile ridicate din timpul verii. Totuși, este important de menționat că Spanacul de Malabar este o specie care preferă un mediu umed. Rezultatele optime se obțin atunci când planta primește o aprovizionare constantă cu apă.

Proprietăți nenumărate pentru organism

Polizaharidele prezentate în mucilagiul frunzelor, lăstarilor și inflorescențelor de Basella alba conferă plantei numeroase proprietăți bioactive și nutraceutice.

Această plantă conține o gamă variată de compuși benefici. Printre acestea se numără basellasaponine, peptide, compuși fenolici, carotenoizi, acizi organici, polizaharide solubile în apă, vitaminele A, B1, B2, C. Precum și minerale esențiale, cum ar fi fierul și calciul.

Toți acești compuși, alături de vâscozitatea sa crescută, îl recomandă ca un excelent agent gelifiant și de îngroșare, fiind folosit cu succes atât în gastronomie, cât și în industria farmaceutică.

Proprietățile diuretice, emoliente și antiulceroase ale Spanacului de Malabar îl fac ideal pentru calmarea arsurilor și acționează ca un agent de răcire eficient în numeroase aplicații.

Fructele Spanacului de Malabar sunt complet comestibile și sunt consumate în special atunci când ating maturitatea deplină, care este caracterizată de culoarea indigo.

Aceste fructe pot fi consumate crude sau pot fi integrate în jeleuri sau alte produse de patiserie pentru a le adăuga un gust exotic. Gustul lor are o notă subtilă de lămâie și este ușor piperat la final.

Semințele acestor fructe sunt rotunde, de culoare alb-gălbuie, și sunt acoperite de un strat puternic pigmentat, de culoare indigo.