171 de artişti şi jurnalişti francezi printre care actriţa Sandrine Bonnaire, desenatorul Enki Bilal, compozitorul şi interpretul Jean-Jacques Goldman, starul muzicii electronice David Guetta, cântăreaţa Louane, au semnat un manifest publicat astăzi în favoarea reformei europene a drepturilor de autor, supusă unui vot final marţi 26 martie. Acest manifest, publicat în Journal du dimanche începe sub forma unei fabule intitulată '' giganţii, nişte oamenii buni care au devenit căpcăuni'': este vorba despre cum GAFA (acronim, după Google, Apple, Facebook şi Amazon), la început altruişti, au devenit căpcăuni motivaţi doar de bani, rezistenţi la orice formă de reglementare.

Proiectul este  susţinut de mai multe media europene, reforma se ambiţionează să adapteze la era numerică, legislaţia europeană a depturilor de autor, care datează din 2001, o epocă când YouTube, Tumblr sau Twitter nu existau.

O reformă combătută de către partizanii unui Internet liber

Apărătorii acestei reforme speră să obţină o remunerare mai justă de către platformele utilizatoare a muncii lor, dar această reformă rămâne combătuta cu forţă de giganţii NET-ului ca Google şi partizanii unui Internet liber. Opozanţii afirmă că reforma ar afecta creativitatea şi gratuitatea NET-ului.

Argumente respinse de artiştii care au semnat manifestul. "Apărăm dreptul de a ne scrie povestea şi de a nu trăi pe cea pe care giganţii au decis-o pentru noi, apărăm interesul general, nu numai interesele private, pentru că nu apărăm decât cel mai de preţ bun comun al nostru, o anumită idee despre democraţie ", spun ei. În final, adresându-se eurodeputaţilor, ei pledează că votând proiectul de directivă, vor dovedi că ''Europa ştie să apere interesele popoarelor sale mai bine decât pretind giganţii că pot face''.