Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova a inițiat un proiect care prevede cântărirea în mișcare a autovehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice.
Legislația rutieră aduce noi schimbări. Sistemul Informațional va automatiza procesul de cântărire a sarcinii pe osie și preselecție a vehiculelor ce depășesc limitele de sarcină admisibile. Proiectul a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău.
Sistemul va efectua măsurători 24/7 pe tot parcursul anului și va acoperi cel puțin 95% din totalul fluxului de camioane care circulă pe drumurile publice. Sistemul va asigura controlul accesului la date și securizarea datelor colectate a utilizatorilor, potrivit Știri.md.
Autorul proiectului menționează că, prin implementarea sistemului, va fi asigurată prevenirea deteriorării drumurilor publice naționale din cauza depășirilor de greutate a camioanelor și va contribui la majorarea duratei de exploatare a drumurilor și la reducerea cheltuielilor de întreținere și de reparație curentă a lor.
Legislația rutieră. Schimbări legate de indicatoare și de mijloacele de semnalizare
Totodată, siguranța conducătorilor auto pe drumurile publice naționale va fi îmbunătățită. Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul circulației rutiere.
Guvernul a aprobat modificări de ordin tehnic la Regulamentul circulației rutiere. Acestea au scopul de a aduce în concordanță mijloacele de semnalizare rutieră a indicatoarelor rutiere și a marcajului rutier, în conformitate cu standardele tehnice naționale existente în domeniu.
Stabilirea cerințelor clare referitor la utilizarea indicatoarelor rutiere de către administratorii drumurilor publice, precum și asigurarea semnalizării corespunzătoare a drumurilor publice vor influența pozitiv, inclusiv asupra siguranței conducătorilor auto în conducerea mijlocului de transport.
Bilanțul accidentelor și a încălcărilor rutiere pentru primele 8 luni ale anului 2023 în Republica Moldova:
- Depășiri de viteză - 123 000 cazuri,
- Șofat în stare de ebrietate- 4 000 cazuri,
- 270 cazuri de încălcare a regulilor de circulație rutieră prin comportament agresiv,
- 10 000 situațiii de neacordare a priorității pietonilor,
- 23 000 cazuri, când pietonii au încălcat regulile de traversare a străzilor.
- 1200 accidente în trafic rutier, în care 122 persoane au decedat, 1477 au fost traumatizate.
- 378 accidente din cauza vitezei, dintre care 64 persoane decedate, 456 traumatizate.
- 90 accidente din cauza șofatului în stare de ebrietate: ca rezultat 18 persoane au decedat, iar 113 s-au ales cu traumatisme.