Ucrainenii ajunși în România, în urma declanșării războiului pe teritoriul lor, pot acum să fie angajați în țara noastră. Cetățenii dau cu subsemnatul la angajarea în România. UE aprobă procesul de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Statele membre UE cer aderarea Ucrainei.
Cetățenii ucraineni își vor putea presta serviciile pe teritoriul românesc, după ce normele înscrise în legile Muncii au fost modificate. Astfel, refugiații vor putea să intre în câmpul muncii pe baza unei declarații făcută pe propria răspundere.
Ucrainenii dau cu subsemnatul la angajarea în România
Această declarație confirmă îndeplinirea condițiilor de pregătire profesională, ori experiența în domeniul de activitate pentru care se optează, declarantul necesitând a nu avea antecedente penale care să fie incompatibile cu munca pe care urmează să o presteze în România.
„Trăim vremuri dificile, dar ne adaptăm din mers pentru a ajuta atât refugiaţii ucraineni, cât şi cetăţenii şi firmele româneşti. Astfel, am modificat legislaţia pentru ca toţi cetăţenii ucraineni care intră în ţara noastră şi doresc să se angajeze să o poată face fără nici un fel de aviz sau restricţie, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, mai ales că şi patronatele româneşti reclamă o lipsă a forţei de muncă", scrie pe Facebook, Marius Budăi, ministrul Muncii.
Mai mult, ministrul anunță că civilii veniți din Ucraina, care suferă de dizabilități, beneficiază de tratamente și protecție, conform modificărilor făcute în lege, prin ordonanță de urgență.
„Contăm pe sprijinul Uniunii Europene pentru a ne ajuta cu decontarea acestor cheltuieli pe care le facem acum din fondul de rezervă", mai afirmă Marius Budăi.
UE aprobă procesul de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia
Moldova și Georgia au cerut Uniunii Europene să înceapă discuțiile de aderare, alăturându-se cererii Ucrainei, întrucât războiul început de Rusia amenință stabilitatea regională și duce la fluxuri de refugiați fără precedent.
Cele 27 de state membre ale UE au convenit, luni, iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecută.
Statele membre UE cer aderarea Ucrainei
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că blocul va discuta despre cererea de aderare a Ucrainei, în zilele următoare. Potrivit anunțului postat pe Twitter de președinția franceză a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni, Comisiei Europene, să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
„Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit. Vom discuta despre cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare. UE este ferm alături de Ucraina în eforturile de a atenua suferințele umanitare provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a scris el pe Twitter după un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ucraina a cerut săptămâna trecută, în mod formal, aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat. Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE, votată marţi, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.