Legile Justiției au trecut de Comisia Iordache. Dragnea a oferit informații de ULTIMĂ ORĂ

Legile Justiției au trecut de Comisia Iordache. Dragnea a oferit informații de ULTIMĂ ORĂ

Legile Justiției au trecut de Comisia Iordache. Liderul PSD, Liviu Dragnea a oferit câteva detalii importante cu privire la acest aspect. Acesta susține că se așteaptă ca partidele din opoziție să sesizeze din nou Curtea Constituțională în legătură cu Legile Justiției.

„Vor intra la vot final. Probabil, din ce am auzit, PNL-ul și USR-ul vor ataca, din nou, la Curtea Constituțională, nu știm ce, dar probabil că vor uza de acest drept. (...) Le vom trimite la promulgare”, a spus Liviu Dragnea, luni, 26 martie.

Preşedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că cele trei legi au fost modificate în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.

„Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia", a explicat Florin Iordache.

Comisia parlamentară specială a adoptat deja un raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările celor trei legi ale Justiţiei - 303/2004 privind statutul magistraţilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, scrie Digi 24.