Legile Educației și plafonarea prețurilor RCA sunt principalele subiecte de pe ordinea de zi a Guvernului

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Guvernul va aproba în ședința de astăzi, 29 martie, Legile Educației, după două săptămâni de amânare. Coaliția de guvernare va discuta și plafonarea prețurilor RCA, după falimentul Euroins.

Agenda oficială a ședinței de Guvern de astăzi arată că primul subiect pe lista guvernanților este adoptarea Legilor Educației. Executivul va analiza Proiectul de Lege privind învăţământul preuniversitar şi Proiectul de Lege privind învăţământul superior. Legile au fost supuse dezbaterii publice, dar au existat foarte multe discuții în interiorul coaliției de guvernare pe marginea proiectului realizat de Ministerul Educației.

Proiectele au intrat în circuitul guvernamental în 9 martie și au avut nevoie de mai bine de două săptămâni pentru a ajunge pe masa Executivului pentru adoptare. Ședința de Guvern va începe la ora 14.00. Una dintre modificările importante care au fost făcute este că profesorii vor fi obligați să își publice CV-urile. Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat că în acest fel toată lumea să poată vedea competențele cadrelor didactice.

Guvernul va discuta plafonarea prețurilor RCA

Pe ordinea de zi a Guvernului se află și subiectul privind plafonarea prețurilor RCA pentru următoarele șase luni. Este important de precizat că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a retras vinerea trecută proiectul, într-o altă variantă, de pe masa Executivului chiar cu câteva ore înainte de începerea ședinței. În documentul care va fi discutat azi au fost modificate o serie de prevederi, informează StiriTVR.

Coaliția de guvernare vrea să plafoneze prețurile polițelor RCA pentru ca piața asigurărilor să nu înregistreze din nou o explozie a tarifelor, precum s-a întâmplat în cazul falimentul City Insurance. Ministerul Justiției și-a dat avizul pozitiv pentru proiectul de lege realizat de ASF, dar instituția condusă de Cătălin Predoiu a transmis că este nevoie și de acordul Ministerului Afacerilor Externe pentru că există riscul declanșării procedurii de infringement.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) și Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) s-au opus proiectului vizând stabilirea tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA deoarece ar avea un impact negativ asupra distribuției de asigurări, a consumatorilor și asupra tuturor participanților la traficul rutier.