Ligia Deca a subliniat, în cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului, care va vota în mod decisiv proiectele Legilor Educației, că Ministerul Educației și-a manifestat sprijinul ferm față de cadrele didactice. Aceasta a menționat că au fost aduse o serie de modificări semnificative în noile legi, cu scopul de a consolida sistemul educațional și de a-i sprijini pe profesori.
Ministrul Educației a subliniat că prin intermediul noilor legi au fost implementate o serie de modificări importante, inclusiv acordarea unei prime speciale pentru cadrele didactice ce activează în medii defavorizate. Această primă este echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară. De asemenea, s-au alocat fonduri din bugetul de stat pentru decontarea cheltuielilor de transport ale personalului din învăţământ.
Legile Educației vin cu noi măsuri de sprijin pentru profesori
„Învăţământul are, în mod cert, tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat încă o dată acest lucru. Ministerul Educaţiei s-a implicat, alături de alţi parteneri din Guvern, şi am luat toate măsurile aflate în competenţa noastră.
Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanţii cadrelor didactice, inclusiv la cea de ieri de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru ca munca unui dascăl să fie apreciată şi susţinută aşa cum se cuvine”, a spus Ligia Deca.
În cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului, Ligia Deca a subliniat că Guvernul României a propus soluții care aduc un sprijin suplimentar imediat pentru profesorii debutanți. De asemenea, legea învățământului preuniversitar include stimulente pentru cei care predau în școlile din medii defavorizate.
Ligia Deca a exprimat încrederea că Ministerul Educației ascultă și sprijină cadrele didactice, iar împreună vor găsi soluții adecvate importanței acestora în societate și realiste în contextul economic actual. Prin intermediul reformelor incluse în legile educației, se dorește cu adevărat sprijinirea personalului din învățământ și exprimarea aprecierii față de acesta, a mai spus ministrul Educației.
De ce beneficii vor beneficia în viitor cadrele didactice
Pe lângă alocarea de prime speciale și decontarea cheltuielilor din transport, Ligia Deca a mai punctat: „Vă rog să îmi permiteţi să menţionez câteva din legea învăţământului preuniversitar. Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuare a salariului.
Arătăm recunoştinţă şi faţă de personalul didactic care se pensionează. Atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă - echivalentul a două salarii de bază. Având în vedere responsabilităţile şi volumul de muncă al directorilor de învăţământ şi al inspectorilor, aceştia vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, conform contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector.
Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 ore la 16 ore pe săptămână.
De asemenea, înfiinţăm Programul Naţional de Stimulare a Eficienţei Didactice şi un Fond de premiere pentru activitate suplimentară la dispoziţia directorului, în limita a 2% din fondul de salarii, crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi”, a explicat Deca.
Luni, Senatul va vota proiectele legilor învățământului preuniversitar și superior în calitate de for decizional, iar astfel aceste legi vor fi trimise spre promulgare, potrivit news.ro.