Nicolae Gicu Dobrin, Gâscanul sau Prințul din Trivale, așa cum i se spunea, a fost unul dintre cei mai mari jucători de fotbal români, înainte de Ilie Balaci sau de Gică Hagi. La vremea respectivă, suporterii îl comparau cu marele Pele, iar cea mai mare dezamăgire a fost că Dobrin nu a fost lăsat să joace în echipa care a evoluat împotriva Braziliei la Campionatul Mondial din Mexic. Mulți se întreabă și acum, ce-ar fi fost dacă…
Despre Nicolae Dobrin se știe că a fost legat de orașul în care s-a născut, Pitești, dar și de echipa locală de fotbal, FC Argeș. În jurul său au crescut mai mulți jucători de valoare care, ulterior, au luat drumul cluburilor mai importante, precum Steaua București, Dinamo sau Universitatea Craiova.
Gicu Dobrin a preferat să rămână la Pitești, însă, acolo unde îl cunoștea și îl iubea toată lumea, cum singur povestea. Cu FC Argeș a reușit două titluri de campion național, în Divizia A, iar de trei ori a fost desemnat cel mai bun jucător al României.
A jucat un singur an, între 1981 și 1982 la CS Târgoviște după care a revenit în Trivale. Ultimul meci din Divizia A – Liga 1 – l-a jucat pentru FC Argeș, în iunie 1983. E drept că retragerea oficială din fotbal a avut loc la Botoșani, unde Gâscanul a fost cooptat ca antrenor – jucător, în sezonul 1985 – 1986.
Calitățile sale de mare fotbalist l-au adus în atenția marilor cluburi europene, însă regimul comunist a refuzat să-i dea drumul să joace în străinătate. Este de notorietate povestea transferului eșuat la Real Madrid, club care era dispus să plătească pentru el 2 milioane de dolari.
Ceaușescu nu l-a lăsat pe Dobrin la Craiova
După 50 de ani, o nouă poveste circulă pe seama Prințului din Trivale. Se spune că Elena și Nicolae Ceaușescu s-ar fi opus ca marele fotbalist să se transfere la Universitatea Craiova. Iar decizia ar fi fost luată chiar de Elena Ceaușescu. Nu se știe cât adevăr este în această poveste, dar nu face decât să sporească aureola de mare fotbalist a lui Gicu Dobrin. Povestea transferului la Universitatea Craiova a fost relatată, la 15 ani după moartea lui Dobrin, de soția sa, Gica.
„Cei care erau în funcție îmi spun că nu i-au dat drumul. Şi la Craiova a fost... preşedintele atunci, Ceauşescu, cu doamna, le-au discutat într-o noapte. Le aud şi eu acum, la vremea aia nu le ştiam. (n.r. au discutat despre cazul Dobrin?) Da. Trebuia să plecăm la Craiova. Acum, fostul preşedinte (Ion Popescu – n. red.) zice «haideţi, că poate mor şi eu şi nu ştiţi». Au venit soţii Ceauseşcu, noaptea, şi au discutat cu preşedintele clubului, cu toţi, ce face, că o ţară e deranjată cu Dobrin că pleacă la Craiova”, a povestit soția lui Nicolae Dobrin.
Ea a relatat că s-a aflat despre opoziția Elenei Ceaușescu mult mai târziu, după ce a povestit președintele clubului FC Argeș de la acea perioadă. Discuția despre transferul lui Dobrin la Universitatea au purtat-o Nicolae și Elena Ceaușescu la o întâlnire cu președintele clubului FC Argeș, Ion Popescu.
Şi doamna Ceauşescu a zis «unde e născut?». «Păi, la Piteşti». «Păi, la Piteşti să rămână». Aşa a rămas la Piteşti. Aşa a spus fostul preşedinte, Popescu”, a povestit Gica Dobrin, relatând povestea pe care a aflat-o mai târziu de la fostul președinte al FC Argeș, Ion Popescu., conform orangesport.ro.
E greu de spus, dat fiind că nici unul dintre cei implicați direct nu mai sunt printre noi ca să confirme, dacă lucrurile au stat așa. Este posibil ca Elena Ceaușescu și chiar Nicolae Ceaușescu să se fi opus unui transfer al Fenomenului Dobrin din Trivale. La fel de posibil este ca acest lucru să se fi întâmplat de teama presiunii pe care suporterii argeșeni au pus-o pentru ca Gâscanul să nu plece din Trivale.
Transferul ratat la Real Madrid
Pe de altă parte, se știe că Nicolae Ceaușescu s-a opus unui transfer al lui Nicolae Dobrin la Real Madrid, pentru o sumă record, la acea vreme. Însuși Santiago Bernabeu, legendarul președinte al clubului spaniol ar fi negociat cu dictatorul comunist. Iar acesta s-ar fi opus. De asemenea, și aici este multă legendă, dar este o legend frumoasă.
Se spune că Bernabeu l-ar fi văzut pe Nicolae Dobrin la un meci pe care FC Argeș l-a disputat împotriva lui Real, în Liga Campionilor. Gâscanul a înscris un gol, iar președintele clubului spaniol a rămas profund impresionat. El s-ar fi arătat dispus să plătească și 2 milioane de dolari doar pentru ca Dobrin să joace la clubul său. Legenda spune că Bernabeu a discutat direct cu Nicolae Ceaușescu, iar acesta s-ar fi opus deși, se știe, dictatorul era dispus să facă bani din orice. Iar 2 milioane de dolari era o sumă foarte mare.
Cert este că transferul nu s-a făcut, iar acesta a fost cel mai mare regret al lui Nicolae Dobrin. El a participat la meciul de retragere al lui Francisco Gento, în faimosul tricou „blanco” al lui Real Madrid, însă doar atât. Santiago Bernabeu ar mai fi făcut o ultimă încercare de a-l păstra la Madrid, însă nu a reușit.
Un duel rămas doar un vis, Dobrin contra Pele
Un alt eșec al carierei de fotbalist a lui Nicolae Dobrin este că nu a fost lăsat să joace în Mexic, la Campionatul Mondial. Cel care s-a opus a fost antrenorul de atunci, Angelo Niculescu, care prefera jucătorii de la Dinamo și Steaua.
Dobrin, vedeta României nu a avut loc nici măcar pe banca rezervelor, în Grupa cu lei de la Guadalajara. Iar mulți suporteri se mai întreabă și acum, cum ar fi decurs un duel între marele Pele, cel care avea să devină campion mondial cu Brazilia și Gâscanul piteștean. Din cauza lui Angelo Niculescu, cei doi nu au reușit să se confrunte pe teren, direct. România a pierdut cu 3 – 2 în fața Braziliei, iar Pele a marcat de două ori.
Cu echipa Braziliei, la Campionatul Mondial din Mexic, Pele avea să câștige, în cele din urmă, al treilea titlu mondial din cariera sa.