Evenimentul Zilei > Monden > Încă o LEGENDĂ a FILMULUI RENUNȚĂ la ACTORIE
Încă o LEGENDĂ a FILMULUI RENUNȚĂ la ACTORIE

Încă o LEGENDĂ a FILMULUI RENUNȚĂ la ACTORIE

Actorul britanic Daniel Day-Lewis, o legendă a filmului, câștigător al trei premii Oscar pentru cel mai bun actor, a anunţat că va părăsi definitiv platourile de filmare.

Daniel Day-Lewis „nu mai lucrează ca actor”, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marţi de revista de specialitate Variety, preluată de AFP şi DPA, citate de Agerpres

În vârstă de 60 de ani, anglo-irlandezul este considerat unul dintre actorii cei mai talentaţi ai generaţiei sale. Daniel Day-Lewis „este extrem de recunoscător faţă de toţi colaboratorii săi şi faţă de public după atât de mulţi ani. Aceasta este o decizie personală şi nici el, nici reprezentanţii săi, nu vor comenta”, a mai spus Dart. 

Marele actor, recunoscut pentru exigenţă și partizan al imersiunii complete în personajele sale, este primul şi, până azi, singurul care a câştigat trei premii Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal ('My left foot' în 1990, 'There will be blood' în 2008 şi 'Lincoln' în 2012). 

Ultima peliculă a acestei legende a filmului, regizată de Paul Thomas Anderson, „Phantom Thread”, urmează să fie lansat pe marile ecrane la sfârşitul lunii decembrie în Statele Unite. În acesta, Day-Lewis joacă rolul unui designer de modă care lucrează în înalta societate londoneză a anilor 1950. 

Actorul britanic Daniel Day-Lewis, de trei ori distins cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină, s-a născut la 29 aprilie 1957, la Londra. 

Este fiul renumitului poet irlandez Cecil Day-Lewis, cunoscut sub pseudonimul Nicholas Blake, şi al actriţei Jill Balcon şi nepot al lui Sir Michael Balcon, personalitate importantă a cinematografiei britanice, director al renumitelor studiouri Ealing, potrivit site-ului www.imdb.com. 

Daniel Day-Lewis este cunoscut pentru faptul că-şi însuşeşte rolurile în care joacă pe toată perioada filmărilor, în viaţa sa de zi cu zi, nu numai pe platourile de filmare, conform site-urilor www.biography.com şi www.hollywood.com. Astfel, pentru rolul din filmul ''The Unbearable Lightness of Being'', în care a jucat alături de Juliette Binoche, nu numai că a învăţat limba cehă, dar a şi rămas în pielea personajului timp de opt luni, cât au durat filmările. De asemenea, pentru o interpretare cât mai autentică a personajului Christy Brown din ''My Left Foot'' (1989), actorul a încercat să experimenteze viaţa unei persoane paralizate, deplasându-se într-un scaun cu rotile chiar şi în afara filmărilor, solicitând pentru aceasta ajutorul membrilor echipei de filmare. 

Daniel Day-Lewis obişnuia să ia pauze destul de lungi între filme, pentru a se dedica apoi în întregime unui nou rol, dar se pare că tocmai aceasta este cheia succesului său, notează site-ul www.biography.com. 

În 2012, actorul l-a interpretat pe Abraham Lincoln, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, în filmul ''Lincoln'', în regia lui Steven Spielberg. Acest rol i-a adus premiul BAFTA şi cel de-al treilea premiu Oscar pentru cel mai bun actor principal. 

În cadrul unei ceremonii care a avut loc în noiembrie 2014, la Palatul Buckingham, Sir Daniel Day-Lewis a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, de către Ducele de Cambridge, notează site-ul telegraph.co.uk. Fusese inclus pe Lista de onoare a Zilei de naştere a Reginei din luna iunie, actorul declarându-se atunci ''extrem de surprins şi deopotrivă deosebit de încântat'' de acordarea acestei distincţii.