Legea Salarizării pleacă spre Parlament. Scad salariile demnitarilor!

Legea Salarizării pleacă spre Parlament. Scad salariile demnitarilor!

Proiectul Legii Salarizării, dezbătut ieri la Comitetul Executiv Naţional al PSD şi ulterior în şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a fost semnat de liderii coaliţiei guvernamentale, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu Tăriceanu şi va fi înaintat cât mai curând în Parlament pentru dezbateri şi vot, astfel încât la 30 iunie, cel mai târziu să poată fi adoptat.

Potrivit proiectului Legii Salarizării, primele majorări salariale ar urma să intre în plată de la 1 iulie 2017 când se vor acorda majorări salariale personalului militar (+20% faţă de nivelul din martie 2017), poliţiştilor (+5%), iar de la 1 ianuarie vor creşte printre altele salariile în educaţie (+50% faţă de decembrie 2017), administraţia locală şi în sănătate. „Medicii şi asistentele vor intra la 1 ianuarie 2018 cu toată creşterea. Concret, valoarea la care ar trebui să ajungă în anul 2022 va intra în plată cu 1 ianuarie 2018, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022„, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Intentia PSD este de a reduce cota de impozit pe venit de la 16% la 10% în cazul veniturilor brute de peste 2.000 de lei și la 0% pentru cele mai mici de 2.000 de lei. Conform programului de guvernare PSD, impozitul pentru medici și IT-iști va fi tot zero, indiferent de salariu. Astfel, cine are astăzi un salariu brut de 1.800 de lei primește în mană 1.301 lei, diferența fiind contribuțiile sociale și impozitul de 16%. Prin impozitarea cu 0% salariul în mană va crește exact cu impozitul reținut acum și va urca la peste 1.700 de lei. În cazul unui salariu de 2.800 de lei, acum salariatul primește în mână 1.970 de lei. Prin scăderea impozitului de la 16% la 10%, salariul sau va crește la peste 2.100 de lei.

Totodată, salariile celor mai înalți demnitari în stat vor scădea. În prezent, președintele României, prim-ministrul și președinții Parlamentului câștigă 21.540 lei brut pe lună, iar de la 1 iulie ar urma să primească 17.400 lei brut pe lună președintele și 15.950 lei brut pe lună șefii Legislativului. De asemenea, ministrii au în prezent o indemnizatie de 19.055 lei brut pe lună, iar din iulie vor primi mai puțin, adica 14.500 lei brut pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sporurile nu au fost tăiate. Toate cele care erau înainte în lege se vor regăsi în continuare, diferenţa este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%, ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituţii publice la o anvelopă de 70-80 la sută sporuri. În cadrul instituţiei per total anvelopă trebuie să fie de 30%. Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70-80 la sută sporuri, dar cei de la birou trebuie să aibă sporuri mai mici", a punctat OLguța Vasilescu.  

 

Pe de altă parte, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarant că „Ne-am asumat politic și proiectul de lege care care a fost elaborat de Guvern va fi introdus în Parlament, în așa fel încât să nu mai pierdem încă 30 de zile termen de dezbatere publică, pentru că oricum ar fi venit la Parlament, și dorința noastră este ca, până la finele acestei sesiuni parlamentare, legea salarizării unitare să fie votată și de la 1 iulie să putem intra pe noul sistem de salarizare”.

De asemenea, el a menționat că prin măririle de salarii prevăzute de proiectul de lege nu se va ajunge la nivelul de pondere a masei salariale în totalul PIB care există în țările UE.

Olguța Vasilescu arăta că legea va fi depusă la Parlament săptămâna viitoare. „Nu pot să vorbesc de procedură de urgență, pentru că e o lege care trebuie dezbătută. Eu sunt absolut convinsă că vor mai fi amendamente pe care trebuie să le acceptăm, pentru că este o lege care vine după un haos totalmente. Am avut situații în care discutam cu liderii de sindicat, pe care i-am chemat să vină cu ce știu ei că există în plată la ora actuală, și am luat și de la ministere aceleași grile și nu coincideau. Este foarte clar că vor mai fi modificări de făcut, dar eu sper că foarte puține. Pe principii oricum nu vom accepta niciun fel de modificări, doar pe amendamente, nu de substanță, ci de fond”, a explicat ministrul Olguța Vasilescu.