Noua lege a salarizării. Românii cărora li s-ar putea reduce veniturile

Noua lege a salarizării. Românii cărora li s-ar putea reduce veniturile Salarii. Sursă foto: Arhiva EVZ

Coaliţia de guvernare poartă negocieri în ceea ce privește noua lege a salarizării. Această măsură nu ar reprezenta un motiv de bucurie pentru toți bugetarii, veniturile unora dintre aceștia putând fi diminuate semnificativ.

Legea salarizării va aduce schimbări majore pentru bugetari. De noile prevederi vor depinde cei 5 milioane de angajaţi  la stat. În prezent, ministerul Muncii şi sindicate poartă negocieri legate de măsurile care vor fi aplicate.

Legea salarizării. Categoria  care va  avea de suferit

Noua lege care îi vizează pe toți bugetarii din România, ar fi trebuit să fie gata de anul trecut. Cu toate acestea, negocierile s-au întins până acum. Legea salarizării vine cu schimbări importante pentru bugetari din țara noastră.

Legea salarizării

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Conform planului discutat între Minister și sindicate, salariile de stat ar urma să formate din două componente: o parte fixă și una variabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, bugetarii vor câştiga în funcţie de performanță. Astfel, partea fixă a salariului ar rămâne neschimbată în fiecare lună,  în timp ce partea variabilă va fi calculată în funcție de rezultatele muncii.

Sporurile maxime ajung la 20%

Legea salarizării prevede ca valoarea maximă a sporurilor să fie de maximum 20%. De asemenea, niciun salariu de bugetar nu îl va depăși pe cel al preşedintelui.

Totodată, ierarhizarea ar urma să fie reformată în funcţie de gradul de dificultate al muncii depuse. Odată cu aceste schimbări, mulți români speră să încaseze venituri mai mari, iar inechitățile să fie eliminate.

legea salarizării

Legea salarizării. Sursa foto: .com

Noile prevederi ar putea duce la diminuarea semnificativă a unor venituri.

„Riscul cel mai mare apare la angajații care beneficiază de multe sporuri succesive, de radiații, de  condiții vătămătoare.Evident că se operează tăierea acelor sporuri şi ne așteptam ca salariul acolo să scadă", susține economistul Bogdan Glăvan.

Noua lege a salarizării ar urma să fie gata până la finalul anului în curs. Pentru a primi consultanță de specialitate, România plătește taxe de aproape 40,75 de milioane de euro la Banca Mondială. Specialiștii din cadrul acestei structuri au propus impozitarea cu 10% pentru salariile până în 4,000 de lei brut și cu 20% pentru ceea ce depășește 4,000 de lei brut. De asemenea, aceștia au propus României să acorde facilitați pentru familiile cu mai mulţi copii, dar și reducerea impozitelor pentru familiile care au între 12.000 şi 60.000 de lei pe an.