Guvernul adoptă OUG pentru RIDESHARING! Companiile Clever, Uber și Bolt vor putea funcționa. O Lege pe acest subiect a fost aprobată și de comisii, la Parlament
- Iuliu Vlădescu
- 25 iunie 2019, 15:24
„Vom stabili o formulă care să asigure cetățenilor un transport public în siguranță, care să încurajeze concurența și care să asigure servicii de cea mai bună calitate”, a spus premierul Viorica Dăncilă, înainte de ședința de Guvern.
Reprezentanții companiilor de ridesharing se declară mulțumiți de noile reglementări în domeniu și, mai ales, de faptul că executivul nu a cedat presiunii taximetriștilor, care au organizat numeroase proteste.
Autoritățile au adus modificări la proiectul inițial prin care se reglementează aplicațiile Uber, Clever și Bolt. Această nouă variantă va fi discutată în ședința de guvern de joi, într-o primă lectură.
Potrivit noului proiect transportul alternativ de persoane se poate efectua numai prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Conform noii propuneri, MCSI va emite avizul tehnic pentru platformele digitale în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete, iar acesta va fi valabil 12 luni, față de trei ani cât era inițial.
Anual, companiile vor trebui să achite o taxă de 50.000 de lei la bugetul de stat. În trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afișat la vedere în partea din față ș din spate a autoturismului un ecuson cu o dimensiune de 10 cm x 10 cm, care va conține numărul de înmatriculare, denumire platformei folosite. Ecusonul este emis de ARR. În proiectul anterior se specifica un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm. În termen de 35 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, MCSI va emite un ordin de ministru cu norme și proceduri pentru obținerea avizului tehnic pentru platformele digitale, scrie hotnews.ro. Foarte important este faptul că persoanele fizice și juridice care derulează operațiuni ce intră sub incidența acestei OUG beneficiază de o perioadă de tranziție de 60 de zile de la data la care autoritățile și-au îndeplinit obligațiile (adică cele 35 de zile ale MCSI și 30 de zile ale Autorității Rutiere Române de a publica modelele documentelor necesare îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin).
Versiunea anterioară a proiectului prevedea că intermedierea transportului alternativ pe teritoriul României este supusă autorizării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, dar era vorba de o autorizație dată pe 3 ani