Pentru a denunţa proiectul de lege privind "agenţii străini" numită "legea Putin", societatea civilă georgiană s-a mobilizat masiv marţi seara. Ea este îngrijorată că aspiraţiile europene ale ţării vor fi ameninţate.
"Putin Khuylo, Bidzina Khuylo". Adunaţi în faţa Parlamentului, manifestanţii intonează în cor acest cântec inspirat din sloganurile ucrainene ale revoluţiei proeuropene din 2014 şi care îşi bat joc aici de preşedintele Rusiei, ca şi de oligarhul şi fost prim-ministrul georgian Bidzina Ivanishvili. Ici şi colo, flutură imense drapele europene şi georgiene în vreme ce sunt agitate bannere "Nu legii ruseşti". Au venit cu miile să-şi arate opoziţia la proiectul de lege privind "agenţii străini", discutat de la începutul lunii în parlament şi adoptat marţi în primă lectură.
Cu această lege, toate media, platformele online şi organizaţiile fără scop lucrativ care primesc peste 20% din finanţări din străinătate vor fi obligate să se înscrie într-un "registru al agenţilor de influenţă străini". Ministerul Justiţiei va putea de asemenea să deschidă o anchetă şi să ceară obţinerea documentelor organizaţiilor declarate "agenţi străini", printre care date personale potenţial sensibile. Membrii acestor organizaţii vor avea de asemenea obligaţia să se înregistreze sau riscă până la cinci ani de închisoare.
Legea, foarte controversată în ţară, trebuia iniţial să fie discutată joi. Mizând pe epuizarea contestării, deputaţii au decis până la urmă s-o treacă pe ordinea de zi marţi şi, în continuare, să valideze prima din cele trei lecturi necesare pentru adoptarea ei definitivă. Fenta a provocat imediat un val de furie populară şi mii de manifestanţi au început să se adune în jurul clădirii parlametului. De marţi dimineaţă până târziu în noapte, mulţimea a crescut ajungând să umple bulevardul Rustaveli, cea mai mare arteră a oraşului.
"Ne fac ca Ianukovici în Ucraina"
Aproape 10.000 de persoane s-au unit ca un singur om, în sunetul imnurilor georgian şi ucrainean. "E o ruşine, liderii noştri nu ne reprezintă, cum pot trece o asemenea lege fără a ţine cont de părerea poporului?", spune supărată Nino, o studentă care s-a alăturat contestării în cursul serii împreună cu un grup de prieteni. "Nu vrem o lege rusească aici! Inima noastră este europeană şi o vom dovedi. Să încerce numai să treacă legea, nu mi-e teamă să stau aici zile la rând", afirmă Ana, cu însemnele drapelului Uniunii Europene pe haină. În mijlocul fluierăturilor şi huiduielilor lansate în direcţia Parlamentului, câţiva bărbaţi au încercat să smulgă baricadele care înconjoară impozanta clădire pentru a-i împiedica pe manifestanţi să ajugă în clădire.
Noaptea, tensiunea creşte şi mai mult. Importante cordoane de polţişti antirevolte au fost desfăşurate în jurul mulţimii. În vreme ce manifestanţii strigau să li se alăture, forţele de poliţie au făcut uz de un tun cu apă şi de gaze lacrimogene, pentru a încerca să-i disperseze pe manifestanţi, dintre care mulţi nu aveau măşti. "Ne fac ca Ianukovici în Ucraina, dar asta nu mă sperie, asta nu mă va face să mă mişc de aici", comentează
Dachi, un tip înalt de vreo 40 de ani. Deşi câteva ciocniri între poliţişti şi manifestanţi au făcut câţiva răniţi uşor, tenacitatea mulţimii nu a scăzut, iar contestarea a durat toată noaptea în ciuda unei putenice prezenţe poliţieneşti şi a mai multor arestări. Manifestaţia s-a încheiat în zori, când ultimii contestatari au părăsit încet - încet zona parlamentului.
Apropiere de Moscova
Sunt cele mai importante manifestaţii din ţară din 2019. Supranumită "legea lui Putin" pentru asemănările cu legea rusească, proiectul de lege privind agenţii străini este promovat de Puterea Poporului. Acest grup de deputaţi este purtătorul de cuvânt al liniei dure antioccidentale şi proruse a partidului Visul Georgian, la putere din 2012. Deputaţii susţin viitoarea lege în numele necesitătii de transparenţă şi afirmă că ea se inspiră din legea americană privind agenţii străini, potrivit lalibre.be
Opoziţia acuză guvernul că face o apropiere de Moscova de la începutul războiului în Ucraina, în ciuda unei populaţii larg proeuropene şi se teme că adoptarea unei asemenea legi va pune capăt perspectivei de integrare a Georgiei, în situaţia în care statutul de candidat i-a fost deja refuzat în iunie. Tbilissi şi-a depus candidatura la Uniunea Europeană împreună cu Ucraina şi Moldova la câteva zile după invazia rusă pe teritorul ucrainean pe 24 februarie 2022.
(Traducere Rador)