Legea privind genocidul armean a trecut și de Senatul francez. Turcia acuză ”discriminarea și rasismul”

Turcia a reacționat în termeni duri aseară, după ce Senatul francez a votat legea care transformă în infracţiune negarea genocidului armean comis în timpul Imperiului Otoman. Ministrul turc de externe a calificat votul drept ”iresponsabil”, amenințând cu măsuri drastice, iar ambasadorul turc la Paris a avertizat că acest vot va duce ”la o ruptură totală” între cele două state.

UPDATE . Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a calificat legea drept ”rasistă”, afirmând că acest act normativ ”distruge libertatea de gândire”, potrivit BBC. Sute de oameni s-au adunat în fața consulatului francez din Ankara pentru a protesta față de votul dat de Senatul francez. ”Turcia nu va ezita să pună în aplicare măsurile preconizate aşa cum consideră că este normal împotriva Franţei”, avertizează un comunicat difuzat de ministerul turc al Afacerilor Externe. În text, autorităţile franceze sunt acuzate că au recurs la aprobarea acestei legi din motive electorale interne, conducând astfel la deteriorarea relaţiilor bilaterale cu Turcia. Guvernul de la Ankara susține că doar istoria trebuie să judece ceea ce s-a întâmplat în estul Turciei, între 1915 și 1916, dar și că noua lege franceză va îngrădi dreptul la exprimare. Ankara i-a reproşat deja preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cel care a propus adoptarea legii, că doreşte să atragă electoratul de origine armeană din Franţa înaintea alegerilor prezidenţiale din primăvară. Aproximativ 500.000 de armeni trăiesc actualmente în Frranța.

Legea urmează să fie trimisă președintelui Nicolas Sarkozy, pentru a fi semnată, până la finele lunii februarie, notează BBC.

Actul normativ adoptat de Senatul de la Paris prevede condamnarea la un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro pentru cei care contestă sau minimalizează genocidul armean din timpul Primului Război mondial, soldat, potrivit armenilor cu peste un milion şi jumătate de victime în rândul lor. Turcia a recunoscut numai 500.000 de victime, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza luptelor şi a deportărilor de la sfârşitul Imperiului Otoman.