Legea primarilor incompatibili s-a întors în Parlament

Legea primarilor incompatibili s-a întors în Parlament

O treime dintre edili și președinții de consilii județene sunt în pericol. Printre ei, nume grele ca Radu Mazăre, Aristotel Căncescu, Nicușor Constantinescu

Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea prin care deputații și senatorii au permis ca aleșii locali să facă parte din adunările generale ale serviciilor de utilități. Aproape o treime dintre primarii și președinții de consilii județene din țară sunt pe cale de a fi declarați incompatibili de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ei fac sau au făcut parte din asociațiile locale care administrează serviciile de apă, canal sau curățenie. În baza acestei legi, ANI i-a identificat pe o parte dintre ei și i-a declarat incompatibili, spre nemulțumirea Asociația Comunelor din România care vorbește de 1.200 de primari din cei 3.100 care ar fi incompatibili. Între timp, în instanțe există câteva sute de dosare care judecă starea de incompatibilitate a tot atâtor aleși locali.

Promisiune onorată

În acest context, vicepremierul Liviu Dragnea a promis că va rezolva această problemă. Într-un secret deplin, pe 24 iunie 2014, Camera Deputaților a votat o lege prin care primarii și președinții de CJ sunt scoși din starea de incompatibilitate dacă sunt și membri ai adunărilor generale ale companiilor de utilități de la nivel local. Actul normativ de modificare a legii privind serviciile publice a fost inițiată în 2013 de șase deputați PSD dintre care trei sunt din Sibiu. Incompatibil a fost declarat și primarul Sibiului, Klaus Iohannis. El se judecă cu ANI pe această temă. Alți aleși locali care au fost găsiți incompatibili de Agenție: Radu Mazăre, primarul Constanței, Nicușor Constantinescu, pre ședintele CJ Constanța, Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara sau Aristotel Căncescu, președintele CJ Brașov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miza este una extrem de importantă deoarece edilii nu au posibilitate de control direct asupra agențiilor locale care administrează afaceri de zeci de milioane de euro, fonduri europene.

Magistrații condamnați rămân fără pensii

Tot ieri, președintele a promulgat legea prin care magistrații condamnați definitiv pentru fapte de corupție pierd pensiile de 80% din ultimul venit brut pe ultima lună de activitate. Dacă Guvernul publică legea în Monitorul Oficial imediat, magistrați precum Stan Mustață, Mircea Moldovan, Bogdan Bărbuță, Gabriela Bârsan, Veronica Cârstoiu sau Viorica Dinu, dacă vor fi găsiți vinovați, vor rămâne fără pensii. „Legea se aplică dacă magistrații condamnați nu s-au pensionat deja”, a declarat, pentru EVZ, senatorul PDL Marinică Dincă.