De anul viitor, poliţiştii subordonaţi edililor vor fi dotaţi cu arme de foc, pe care le vor putea folosi chiar şi fără somaţie.
O nouă Poliţie Comunitară, care va dirija circulaţia, îi va putea amenda nu doar pe şoferii care-şi parchează neregulamentar autoturismele, ci şi pe pietonii care traversează prin locuri nepermise. Tot angajaţii acestei noi structuri vor pune în aplicare mandatele emise de procurori sau de instanţe.
De fapt, vorbim despre vechii gardienii publici, dar îmbrăcaţi într-o nouă uniformă şi dotaţi cu arme cu glonţ, cărora li se vor adăuga inspectorii de mediu şi cei care se ocupă de disciplina în construcţii. Adică, aceeaşi Mărie cu altă pălărie! Aceasta este, pe scurt, poliţia locală, funcţională - cel mai probabil, de la în ce putul anului viitor - în subordinea primarilor şi zugrăvită de ministrul internelor, Dan Nica, în „culori vesele” care să încânte cetăţeanul pe care ar trebui să-l slujească. Atribuţii extinse şi focuri de armă fără somaţie
„Vor exista două poliţii, cea locală şi cea naţională. Actuala Poliţie Comunitară va dispărea şi va fi integrată în Poliţia locală”, a explicat ministrul Dan Nica, care a exprimat astfel convingerea guvernului (ce a adoptat în şedinţa organizată duminică proiectul de act normativ) că cetăţeanul este singurul care va avea de câştigat din acest prim pas al descentralizării. „Ministrul greşeşte. Vor fi mari probleme legate atât de drepturile şi atribuţiile acestor poliţişti locali, cât şi de pregătirea lor.
Vorbim de fapt despre vechii gardieni publici - mulţi dintre ei absolvenţi ai cursurilor primare - care, de la înfiinţarea Poliţiei Comunitare şi până acum, nu au dovedit că ştiu să-şi facă datoria aşa cum prevede legea. Iar acum, nu doar că le dăm mână liberă la sancţiuni, dar le dăm şi arme cu glonţ pe care nici nu se punea problema să ştie să le folosească. (...) Cu aproximativ 14-15 ani în urmă, prin 1995-1996, au fost excluşi din Poliţia Română angajaţii care nu aveau bacalaureatul. Noua lege îi obligă acum pe poliţiştii locali doar să urmeze cursuri de pregătire de maximum trei luni. Asta este una dintre marile probleme ale noului act normativ, gândit de juriştii ministerului, în colaborare cu autorităţile locale”, explică un poliţist cu state vechi.
Cel mai grav este însă - în opinia oamenilor legii - modul în care legea le permite poliţiştilor locali să folosească armele letale. Astfel, potrivit articolului 25 al noii legi, „armele letale se folosesc după somaţia «Poliţia - Stai!». În caz de nesupunere se somează din nou «Stai că trag!» şi dacă cel în cauză nu se supune, se va executa un foc de avertisment în plan vertical, iar dacă nu se conformează se execută foc în direcţia sa, pe cât posibil în zona membrelor inferioare”. Articolul de lege este valabil însă doar pentru poliţiştii angajaţi la Ministerul de Interne. „Noii poliţiş ti”, adică cei locali, vor avea libertatea să tragă chiar şi fără somaţie.
„În cazurile de legitimă apărare, personalul din cadrul Poliţiei Locale poate face uz de armă şi fără somaţie, dacă nu există timpul necesar pentru aceasta. Folosirea armamentului din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege, înlătură caracterul penal al faptei”, mai stă scris în noua lege. ÎN AŞTEPTARE
Poliţiştii comunitari, gata de intervenţie În ciuda nemulţumirilor poliţiştilor, autorităţile locale abia aşteaptă ca Legea Poliţiei Locale să intre în vigoare şi, drept urmare, şi-au dotat deja „comunitarii” cu pistoale şi maşini de intervenţie, mai performante decât cele ale poliţiei. „Cel puţin în Capitală nu vor fi probleme, pentru că poliţiştii comunitari au fost dotaţi deja cu arme cu glonţ pentru folosirea cărora aşteptau doar cadrul legal.
Avem maşini de intervenţie foarte bune, iar stagiile de pregătire pe Ordine Publică şi Rutieră, derulate împreună cu poliţia naţională şi jandarmeria, s-au încheiat de mult. În Bucureşti, poliţiştii comunitari au învăţat deja să dirijeze circulaţia şi sunt prezenţi în intersecţii, alături de Poliţia Rutieră, de aproximativ şase luni.
În plus, angajările s-au făcut, în ultima vreme, după standardele impuse de Ministerul Administraţiei şi Internelor, două condiţii extrem de importante fiind diploma de bacalaureat şi pregătirea fizică. (...) Singurele mici probleme vor fi probabil legate de noile uniforme care vor trebui să difere total de cele ale poliţiei naţionale”, spun oficialii primăriei care se laudă cu înfiinţarea a 11 posturi de „Poliţie de Cartier” doar în sectorul 1.
„În aceste sedii noi ale Poliţiei Locale vor funcţiona şi birouri de Evidenţă Informatizată a Persoanei, unde oamenii îşi vor putea obţine cărţile de identitate şi paşapoartele”, explică aceştia. Asta, având în vedere şi faptul că, potrivit noii legi, poliţiştii locali vor fi cei care vor trebui să înmâneze cărţile de alegător celor care împlinesc 18 ani şi să verifice, la cererea anchetatorilor sau a instanţei, anumite date cu caracter personal ale celor care locuiesc pe raza lor de competenţă.