Legea pensiilor merge la Cameră. Reexaminarea cerută de Băsescu, respinsă de Senat

Legea pensiilor merge la Cameră. Reexaminarea cerută de Băsescu, respinsă de Senat

Camera Deputaţilor va decide forma finală a Legii pensiilor trimisă la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Senatul a respins astăzi solicitarea şefului statului, care nu a întrunit decât 57 de voturi "pentru" din cele 69 necesare pentru adoptare.

Finalul aşteptat a mulţumit atât puterea cât şi opoziţia. Dacă PDL şi UDMR îşi văd legea deblocată din Senat şi trimsă la Cameră, acolo unde puterea are majoritate, PSD şi PNL se grăbesc să marcheze puncte în declaraţii publice fluturând dovada unei "majorităţi care nu mai există". Haşotti: "Majoritatea nu este majoritate" "Constatăm că majoritatea nu este majoritate, nu se poate exprima. Cine e de vină?", a ieşit primul la rampă liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti.

Aceeaşi teză a susţinut-o şi PSD, cu o trimitere suplimentară la scandalul din Cameră provocat de Roberta Anastase. "Cererea preşedintelui a fost respinsă. Confirmă fapul că trecerea prin fraudă a legii la Camera Deputaţilor nu putea fi validată de senatori. Arcul guvernamental nu o putea trece aşa. Nu există o majoritate solidă care să susţină cauza", a susţinut, după vot, şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Verestoy: "Există majoritate, dar n-a fost prezentă" De partea cealaltă, puterea a fost însă foarte mulţumită. "Există majoritate, dar n-a fost prezentă toată lumea. Nu mă îngrijorează. Pe mine mă intrigă altceva: de ce liberalii au votat împotriva reducerii vârstei de pensionare pentru femei", a comentat, pentru EVZ, UDMR-istul Verestoy Attila. De altfel, legea a urmat exact scenariul dorit de ambele tabere. După trei şedinţe de dispute, atât PSD cât şi PNL au acceeptat azi, înaintea plenului, să dea un vot final pe cererea de reexaminare a lui Băsescu. Dacă liberalii au anunţat de la început că nu-şi mai susţin amendamentele respinse, ceea ce tergiversa lucrările, PSD-iştii şi le-au adus în plen fără însă prea mare entuziasm. Toate au picat pe bandă rulantă la vot, opoziţia neadunând constant decât 35-40 de senatori în sală.

 La fel a fost respins şi raportul comisiei pentru muncă prin care PSD scosese practic din lege militarii, scăzuse vârstele de pensionare şi majorase punctul de pensie.  În tabăra puterii, se ştia, la fel, din start, că o mobilizare sută la sută pentru a asigura cele 69 de voturi pentru acceptarea cererii este aproape imposibilă. Planul B a fost în aceste condiţii obţinerea unei victorii pe jumătate: reexaminarea să nu fie nici respinsă cu un avantaj de voturi al opoziţiei, dar nici admisă, lucrurile urmând să se tranşeze la Cameră. Scor final: 57 la 49. "Cererea a fost respinsă merge la Cameră şi cu asta basta", s-a arătat satisfăcut la final liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News